602 737 791

6 tipů, jak prodloužit životnost pneumatik

Jedním ze snů každého motoristy určitě je, aby mu pneumatiky vydržely co nejdéle. Máme pro vás několik jednoduchých tipů, díky kterým můžete prodloužit životnost pneumatik, ale také zvýšit jízdní výkon i bezpečnost vašeho vozidla.

 

6 tipů, jak prodloužit životnost pneumatik

1) Kontrolujte pravidelně tlak v pneumatikách

Podhuštěné nebo naopak přehuštěné pneumatiky mohou mít výrazný negativní vliv na jízdní podmínky i opotřebení pneumatik. Jak často byste tlak v pneumatikách měli kontrolovat? Ideálně každých 14 dní, ale stačí alespoň jednou za měsíc, a to v době, kdy jsou pneumatiky chladné. Správně nahuštěné pneumatiky se zaprvé nebudou tolik opotřebovávat, a navíc nebudou zvyšovat spotřebu paliva. Kromě toho můžete také zkontrolovat celkový stav pneumatik – zda například na pneumatice nejsou nějaké boule či trhliny, abyste včas předešli jejich úplnému poničení.

 

2) Pravidelně prohazujte pneumatiky

Má vaše auto u všech čtyř kol stejné rozměry? Pak můžete využít trik, který vám pomůže prodloužit životnost celé sady pneumatik a déle zachovat jejich jízdní vlastnosti. Je to jednoduché – po každých 5–10 tisících kilometrech vyměňte pneumatiky z přední nápravy na zadní a naopak. Nevíte, jestli to můžete udělat i u svého auta? Podívejte se do velkého technického průkazu, kde najdete předepsané rozměry kol i pneumatik.

 

3) Nezapomínejte na vyvážení pneumatik

Další důležitou věcí, která přispívá ke zvýšení životnosti pneumatiky, ale také celkové bezpečnosti jízdy, je vyvážení kol. To by rozhodně nemělo přicházet na řadu až v případě komplikací nebo po výměně pneumatik, ale pravidelně po 20–25 tisících kilometrech nebo po 12 měsících. Nedávejte šanci tomu, aby vás rozhodily nerovnosti na vozovce, výmoly nebo železniční přejezdy!

 

4) Používejte pneumatiku ve správném období

Životnost pneumatik prodloužíte také díky tomu, že budete v pravý čas přezouvat pneumatiky. Zimní a letní pneumatiky mají totiž jiné vlastnosti, které jsou optimalizované pro odlišné jízdní podmínky. Takže například použitím zimních pneumatik v létě nejenže výrazně zvýšíte opotřebení pneumatik, ale také více riskujete – zvyšuje se brzdná dráha, snižuje se ovladatelnost vozidla v zatáčkách apod.

 

5) Dbejte na uskladnění pneumatik

Řada z vás jistě ví, jak skladovat pneumatiky, ale opakování je matka moudrosti. Pneumatiku před uložením umyjte proudem vody (nepoužívejte chemické přípravky!) a zkontrolujte, zda jsou čisté, bez maziva, benzínu nebo dalších látek, které by mohly poškodit gumu. A kde uskladnit pneumatiky? Nejlépe na chladném, tmavém místě bez přímého slunečního svitu a zdroje tepla.

 

6)  I vaše řízení může prodloužit životnost pneumatik

V neposlední řadě můžete ovlivnit životnost pneumatiky stylem jízdy. Zběsilé rozjezdy nebo brzdění na poslední chvíli rozhodně nejsou věci, které vaše pneumatiky ocení.