602 737 791

Mitas. Motocyklové pneumatiky s českými kořeny

Inovativní technologie, kvalitní materiály, vlastní know-how. Výroba pneumatik pro motorky Mitas sahá až do 30. let minulého století. Znát je to v každém záhybu dezénu.

Mitas. Motocyklové pneumatiky s českými kořeny

Již téměř 80. let se jedna z nejstarších, původně českých, značek pneumatik Mitas zaměřuje na výrobu prvotřídního obutí pro mimosilniční vozidla. Jedná se zejména o zemědělské a stavební stroje, vysokozdvižné vozíky, lehké nákladní automobily, vybrané typy letadel a v neposlední řadě obutí pro motocykly.

Se světem motorek je Mitas spojen od svého vzniku v roce 1933, kdy začal mimo jiné vyrábět také obutí pro motocykly. A nezůstal jen u civilní výroby. Již roku 1947 přivedl na svět své první obutí pro závodní motocykly určené k soutěžím na ploché dráze. Od té doby se zabývá vývojem motocyklových pneumatik pro hobby i sportovní využití. V segmentu moto pneu si vybudoval pevné místo s vlastním know-how, který dále rozšiřuje. Ve své centrální laboratoři vyvíjí originální směsi a samozřejmě přísně testuje všechny pneumatiky, než je uvede na trh.

Motocyklové pneumatiky Mitas jsou oblíbené nejen u moto nadšenců, ale také u výrobců motocyklů a dlouhé řady profesionálních sportovců nejrůznějších disciplín. Spoléhá se na ně například rally závodník Simon Marčič, mimo jiné známý pravidelnou účastí na Rallye Dakar v kategorii Original; Adventure Racing a extrémní enduro závodník Chris Brich; Sandra Gomez – druhá žena, která dokončila zlatou třídu Roof of Africa a první, která dokončila zlatou třídu Red Bull Romaniacs; freestyle motokrosař Libor Podmol, motokrosový tým 737 Performance GasGas CBO nebo závodník na ploché dráze a výherce světového titulu v závodech na dlouhé trati FIM Long Track 2020 Lukas Fienhage a mnoho dalších profesionálů, kteří potvrzují vysokou spolehlivost, odolnost a vysokou kvalitu pneumatik pro motorky značky Mitas.

 

 

Výběr motocyklových pneumatik Mitas

Nabídka moto pneu Mitas s přehledem pokrývá kompletní škálu disciplín a dokáže si z ní vybrat opravdu každý. Všechny její motocyklové pneumatiky se vyznačují inovativními technologiemi, prvotřídními materiály, vysokou spolehlivostí, bezpečností, skvělým výkonem a v řadě případů jsou k dispozici také v provedení s bílou bočnicí.

Vybrané modely využívají unikátní dvousměsovou technologii MCTT s vysokým obsahem oxidu křemičitého a siliky. MCTT pneumatikám zaručuje delší životnost a spolu s ní perfektní kilometrový nájezd, ideální přilnavost na vozovce za každého počasí i při extrémních úhlech náklonu, stejně jako lepší trakci za vysokých i nízkých teplot.

 

 

Pro větší přehlednost výrobce označuje terénní pneumatiky následujícími barevnými pruhy:

Značení enduro pneumatik MITAS:

Žlutý pruh (Super) – takto označené pneumatiky disponují středně tuhou konstrukcí a směsí, která je speciálně navržená pro vysokorychlostní enduro. Ideální jsou do tvrdých, suchých podmínek.

Zelený pruh (Super Light) – pneumatiky se zeleným pruhem mají konstrukci kostry lehkou a měkkou. Vyrobeny jsou z gumové směsi, která je vyvinutá pro technické enduro. Vhodné jsou i do mokrých a kluzkých podmínek.

Dvojitý zelený pruh (Super Soft) – označuje pneumatiky, které se vyjímají lehkou konstrukcí kostry s ultragumovou směsí, která je určena pro extrémní enduro při nízkých rychlostech. Skvěle se hodí i pro jízdu v mokrých a kluzkých podmínkách.

Dvojitý žlutý pruh (Dakar) – motocyklové pneumatiky s dvojitým žlutým pruhem se vyjímají velmi tvrdou kostrou a vykazují zvýšenou odolnost proti poškození. Určené jsou pro vysokou zátěž a dlouhé dobrodružné jízdy v extrémních podmínkách.

 

Značení motokros pneumatik MITAS:

Dvojitý červený pruh (Sand Terrian) – motokrosová závodní pneumatika s nejtvrdším běhounem vyvinutá pro měkký a písčitý terén.

Červený a žlutý pruh (Soft Medium Terrain) – motokrosová závodní pneumatika vyrobená s běhounem ze středně tvrdé směsi určená pro měkký až střední terén.

Červený a zelený pruh (Medium Hard Terrain) – motokrosová závodní pneumatika s měkčím běhounem ideální pro střední až tvrdý terén.

Bílý pruh – označuje zimní offroad motocyklové pneumatiky MITAS. Toto motokrosové obutí pro zimní použití (hroty, motoskiöring a motokros na ledě) má klasickou kostru a speciální měkkou směs, která zůstává pružná a elastická v mrazech až do -10 °C.

Motocyklové pneumatiky MITAS bez barevného pruhu – jsou vhodné pro trénink a hobby jízdu.

 

Motocyklové cestovní a sportovní pneumatiky Mitas

Pohodlí a sebevědomí v každé zatáčce. Sportovně cestovní pneumatiky Mitas Touring Force a jejich modifikace pro skútry Mitas Touring Force - SC jsou zaměřeny na všestranné využití a bezpečnost na všech typech zpevněných komunikací. Disponují dvousměsovou technologií MCTT. Skvělá volba pro motocykly Super Sports, Sports Naked, Sports Touring, Maxi Scooters a dvouúčelové motocykly Adventure Touring.

Sport Force+ jsou navrženy jako bezpečné a předvídatelné motocyklové obutí pro každodenní jízdu na silnici. Jejich speciální směs dosahuje extrémně rychle ideální provozní teploty. Jsou skvělou volbou pro motocykly typu Super Sports, Sports Naked a Street Naked.

Sport Force+ EV jsou jako doma na veřejných komunikacích i závodních drahách. Díky dvousměsové technologii MCTT mají lepší trakci při vysokých teplotách a dobrou přilnavost při extrémních úhlech náklonu. Ideální pro motocykly Super Sports, Sports Naked a Sport Touring.

Sport Force+ RS jsou stvořeny především pro použití na závodních tratích, ale díky homologaci najdou uplatnění i na veřejných komunikacích. Jejich směs Racing Soft slibuje optimální přilnavost při extrémních úhlech náklonu a provozní teplotě 80°C. Na okruhu je testoval na mašinách Super Sports a Sport Naked sám Randy Krummenacher.

MC-50 je bezpečné a předvídatelné obutí určené pro každodenní jízdu na silnici. Speciální směs je navržená pro okamžité dosáhnutí optimální provozní teploty. Lze využít pro retro motocykly i Street Naked.

MC-25 Bogart jsou motocyklové pneumatiky navržené pro každodenní jízdu po zpevněných komunikacích, jejich směs skvěle dosahuje optimální provozní teploty a jsou ideální pro maloobjemové motocykly.

MC-7 jsou skvělou volbou pro cestování a dojíždění. Směs zajišťuje skvělou přilnavost za sucha i za mokra a dlouhou životnost. Skvělé pro motocykly Custom a Sport Classic s malým objemem.

Mitas nabízí také cruiserové pneumatiky Cruiser Force navržené jako bezpečné a předvídatelné obutí pro každodenní jízdu s unikátním vzorem dezénu a speciální směsí navrženou pro dlouhou životnost a skvělou přilnavost na suché i mokré vozovce. Doporučujeme pro motocykly Classic Cruiser a Power Cruiser.

 

   

 

Motocyklové trailové (cestovně terénní) pneumatiky Mitas

Terra Force R jsou motocyklové 90/10-cesta/off road pneumatiky určené pro jezdce, kteří vyžadují perfektní výkon na asfaltu, ale jezdí také na šotolinu. Využívají dvousměsovou technologii MCTT, která jim zajišťuje špičkový kilometrový nájezd a přilnavost v zatáčkách i za vysokých teplot. Vysoký obsah siliky ve směsi nabízí skvělou přilnavost na vozovce za mokra. Unikátní konstrukce a design dezénu zajišťuje vysokou stabilitu v přímém směru i hladké ovládání těžších trailových motorek. Díky těmto vlastostem jsou originální výbavou motocyklu KTM 1290 ADVENTURE S 2021.

Moto pneu Mitas Enduro Trail-ADV je obutí pro všechny jezdce, kteří nechtějí obětovat špičkový výkon ve vysoké rychlosti na vozovce kvůli lepším schopnostem v terénu. Tyto špičkové 70/30 - cesta offroad pneumatiky jsou uzpůsobené pro všestranný výkon a jistotu na zpevněných vozovkách i v terénu. Jsou vybaveny dvousměsovou technologií MCTT, díky které vykazují perfektní kilometrový nájezd a přilnavost v zatáčkách, a to i při nízkých teplotách. Jejich dobrou přilnavost na mokré vozovce pak zajišťuje vysoký obsah siliky. Unikátní konstrukce a speciálně vyvinutý podélný dezén nabízí vynikající stabilitu v přímém směru, plynulé ovládání a nízkou hlučnost na silnici pro těžké trailové motocykly. Perfektní obutí pro moto typu Adventure.

Originální pneumatiky pro motocykl KTM 890 ADVENTURE R 2023 Enduro Trail+ klasifikace M+S (bláto + sníh) 60/40 - cesta/offroad jsou navržené pro všestranný, jistý výkon na zpevněných cestách a šotolině. Jejich agresivní dezén se šípovým vzorem Big Block Chevron nabízí perfektní stabilitu, přilnavost a průjezdnost v zatáčkách za sucha i za mokra. Vybrané velikosti pneumatik Enduro Trail+ jsou k dispozici také ve verzi DAKAR s vyšší životností. Stejné vlastnosti i s variantou DAKAR je pak vybavený i model motocykových pneumatik Mitas Enduro Trail, který je díky klasifikaci 50/50 cesta/offroad ještě univerzálnějším obutím. Optimální volba pro všechny motocykly typu Adventure

Enduro Trail XT a Enduro Trail XT+ jsou designovány jako M+S 30/70 a 20/80 cesta/offroad obutí pro všestranný výkon a jistotu na všech typech šotolinových terénů včetně technických terénních tratích. Jejich agresivní podélný blokový dezén tvaru lopatky nabízí přilnavost na měkkém, blátivém, tvrdém i kamenitém terénu bez zásadního zhoršení vlastností na zpevněné vozovce, a to i za mokra. Oba modely jsou navíc k dispozici také ve verzi DAKAR s prodlouženou životností pro jízdu v opravdu náročném terénu. Skvělé obutí pro všechny stroje typu Adventure.

Enduro Trail Rally je obutí navržené pro vysokorychlostní soutěže Raly Raid na všech typech terénu. Konstruované jsou tak, aby podávaly prvotřídní výkon a disponovaly vysokou stabilitou i odolností proti poškození. Jejich výkonná směs je nakombinovaná s agresivním zadním blokovým dezénem a zesílenou kostrou, a proto dokáží nabídnout maximální přilnavost a odolnost ve všech teplotách i za vysokých rychlostí. Maximální kontrolu v jakémkoliv terénu zajišťují tři různé varianty předních dezénů. Doporučujeme pro motocykly Rally Adventure a Dual-Sports.

Motocyklové pneumatiky E-05 a E-06 s klasifikací M+S jsou navržené pro klasické trailové motorky. Dezén Trail nabízí vysokou odolnost, přilnavost i výkon, který využijete na silnici i mimo ni ve všech typech terénu.

Trailové pneumatiky Mitas MC-23 Rockrider jsou určeny pro jezdce, kteří žijí jízdou v terénu, nicméně čas od času se pohybují i na zpevněných cestách. Skvělou přilnavost, stabilitu a průjezdnost v zatáčkách i za mokra má na svědomí agresivní Big Lock dezén se směsí Heavy-Duty. Skvělá volba pro dvouúčelové cestovní motorky Adventure a Enduro s menší kubaturou.

Všestranný výkon a jistotu na zpevněných vozovkách i v terénu nabízejí motocyklové pneumatiky Mitas MC-24 s klasifikací 70/30 cesta/offroad. Směs Heavy-Duty v kombinaci s hlubokým křížovým dezénem zajišťuje trakci i předvídatelný výkon v režimu ON/OFF. Dobrá volba pro dvouúčelové cestovní motorky Adventure.

 

   

 

Motocyklové terénní pneumatiky

Obutí Terra Force-EF je navržené pro jezdce požadující jistotu, přilnavost a dokonalou kontrolu v jakékoliv situaci i rychlosti na jakémkoliv povrchu a v jakkoliv náročném terénu. Charakteristické je speciálně navrženou konstrukcí hrotů, které respektují závodní normy FM. K dispozici je ve třech unikátních směsích a konstrukcích kostry v provedení Terra Force-EF Super, Super Light a Super Soft, které nabízejí dokonalou trakci, stabilitu a odolnost v každém terénu.

Zadní pneumatika Terra Force-EF PRO je navržena pro soutěže Extreme Enduro FIM pro všechny technické úseky ve všech typech terénu, nejlépe se však hodí do terénu kluzkého a kamenitého. Její velmi měkká konstrukce kostry a směs Super Soft zajišťuje extrémní trakci a dokonalou přilnavost.Doporučujeme pro motocykly Enduro a Hard Enduro.

Řada motocyklistických pneumatik Terra Force-EX v provedeních Terra Force-EX SM a Terra Force-EX MH je navržená pro soutěže Enduro Xross na všech typech měkkého až středně těžkého terénu s prvotřídním výkonem, stabilitou a odolností proti opotřebení za mokra i za sucha. Varianta SM, která je k dispozici ve verzích Super a Super Light, je ideální pro Enduro motocykly a Dual-Sports stroje, varianta MH je pak k dostání ve verzích Super, Super Light a Super Soft a její vlastnosti nejvíce využijí motocykly typu Enduro a Dual-Sports, včetně Junior Enduro.

Pneumatiky z řady Terra Force-EX označeny jako XT a HT jsou vhodné pro technický Enduro Xross na všech typech tvrdého terénu. Mají prvotřídní výkon, vynikající trakci a zvýšenou odolnost proti průrazu. Varianta Terra Force-EX XT je k dispozici ve verzích Super a Super Light. Varianta Terra Force-EX HT nabízí verzi ICE se speciální směsí navrženou tak, aby fungovala i při nejnižších teplotách a byla vhodná pro hřebování. Skvělé pneumatiky pro Enduro a Dual-Sports motocykly.

Enduro Hybrid je obutí navržené pro různě tvrdé a kamenité terény s kombinovanými vlastnostmi pneumatik Trial a Enduro, dostupné je ve verzích Super a Super Light. Ideální pneumatiky pro Enduro a MX motocykly.

Motokrosové pneumatiky Terra Force-MX Sand (přední) a Terra Force-MX Sand 2 (zadní) jsou speciálně konstruovány pro závody MotoXross v hlubokém měkkém písčitém terénu. Nabízejí vynikající trakci a stabilitu při zatáčení i brždění. Jsou vybaveny vysoce výkonnou směsí tvrdé gumy a speciálně navrženou kostrou se zvýšenou boční podporou, což jim dodává neuvěřitelnou trakci a dokonalou kontrolu. Perfektní volba pro MotoXross motocykly.

Terra Force-MX SM jsou pneumatiky designovány pro závody MotoXross na měkkém až středně těžkém terénu. Poskytují špičkovou trakci, kontrolu a odolnost díky vysoce výkonné měkké gumové směsi pro vynikající trakci a speciálně navržené kostře. Vhodná i pro juniorské stroje typu MotoXross.

Poslední pneu motokrosové řady Terra Force-MX MH je připraveno pro závody MotoXross na středně těžkém až těžkém terénu, kde poskytuje maximální kontrolu a stabilitu v přímém směru.

Trialové obutí Mitas s výmluvným názvem Trial je designováno speciálně pro trialové závody na všech typech terénu za všech podmínek. Je vybaveno vysoce výkonnou měkkou směsí a nízkotlakou kostrou pro maximální trakci a kontrolu.

Plochodrážní pneumatiky Speedway je obutí vyrobené z vysoce výkonné směsi, které zajišťuje optimální trakci a kontrolu na závodní dráze FIM. Kromě Speedway strojů jsou tyto pneumatiky vhodné i pro motocykly LongTrack a Junior.

Na plochou dráhu vyvinul Mitas pneumatiky Flat Track, které disponují také variantou určenou pro silniční využití. K dostání je ve třech provedeních lišících se směsí, a sice měkkou označenou oranžovým a žlutým pruhem, super měkkou s oranžovým a zeleným pruhem a variantou bez značení, určenou k použití na zpevněných komunikacích.

 

    

 

Klasické motocyklové pneumatiky Mitas

Klasické motocyklové pneumatiky H-06, H-04, H-03, H-02, MC-9 dokonale doplní vzhled vašeho veterána. Bezpečné, dynamické, předvídatelné. Klasické motocyklové pneumatiky pro motocykly Mitas řady H-0 s univerzálním dezénem s optimální přilnavostí, skvělou stabilitou a vysokou životností jsou ideální volbou pro každodenní jízdu po zpevněných komunikacích. Model H-02 je navíc k dispozici v provedení Super Side určené pro postranní vozíky.

 

 

Pneumatiky pro mopedy a skútry

Mitas nabízí kompletní sadu pneumatik také pro skútry a mopedy – od klasických jízdních přes zimní až po sportovní, často ve verzi s oblíbenou bílou bočnicí a ve variantách různých směsí. Obecně vykazují skvělou ovladatelnost, přilnavost v zatáčkách i při akceleraci, vysokou bezpečnost i výkon a dobrou odolnost.

Perfektní volbou pro náročnou jízdu ve městě, stejně jako na všech typech zpevněných povrchů za každého počasí, jsou pneumatiky Touring Force SC, které jsou pro své jízdní vlastnosti originálním vybavením skútru Piaggio Beverly 400. Vykazují dlouhou životnost i optimální přilnavost a využijete je u všech typů sportovních i klasických skútrů. V kategorii dále nalezneme řadu dalších modelů, jako jsou MC-17, MC-18, MC-19 nebo klasické dezény MC-5, MC-12, MC-22 Elegance, B-14 a S-05, které jsou vhodné i pro malé vozíky.

Pohodlné dojíždění do práce na mopedu nabízejí pneumatiky MC-51 Mediterra. Díky zesílené směsi jsou pevnější, odolnější proti píchnutí a zároveň poskytují skvělou přilnavost, stabilitu, dobrou ovladatelnost a dlouhou životnost. Disponují konstrukcí, která tlumí vibrace vozovky a zlepšuje celkový dojem z jízdy.

Majitelé klasických mopedů nebo motocyklů s malým a středním objemem motoru ocení pneumatiky z řad MC-2, MC-11, B-3, B-4, B-7, B-8 a M-02, které jsou navržené pro denní jízdu po všech typech zpevněných cest za každého počasí.

MC-32 jsou základní pneumatiky, které lze použít i na nezpevněných cestách. Jejich zimní varianta MC-32 Winter s dezénem M+S určeným pro bezpečnou jízdu v blátě a sněhu je ideálním obutím pro motocykly do zimních podmínek. Vybavena je směsí, která je odolná proti chladu, navržená pro zvýšenou trakci a dobrou přilnavost při nízkých teplotách. Vhodná je i pro montáž hřebů.

Pro jízdu v tom nejextrémnějším počasí se hodí zimní pneu pro skútry MC-32 WIN Scoot. Vhodné je pro všechny typy skútrů a nabízí možnost osazení hřeby. Agresivní dezén navržený pro lepší trakci na sněhu v kombinaci se směsí, která si zachovává pružnost i v teplotách klesajících pod 0° zaručuje optimální záběr při nízkých teplotách i na sněhu.

Pro sportovní a závodní skútry je ideální obutí MC 35 S racer 2.0. nebo MC-34. Náročné podmínky ve městech na všech typech zpevněných povrchů a za každého počasí zvládají pneumatiky MC-20 Monsum, jejichž speciální měkká směs M+S poskytuje dobrou přilnavost a stabilitu v přímém směru i na náročném povrchu a dezén ve tvaru písmene „V“ skvěle odvádí vodu, bláto i měkký sníh.

 

   

 

Foto: Mitas Moto Tires Instagram (@mitasmoto); Mitas Moto Tires websides (www.https://www.mitas-tires.com/)