602 737 791

Proč je důležité vyvažovat pneumatiky?

V kvalitních servisech se jedná o samozřejmost. Profesionál Vám také včas řekne, že je třeba použít větší počet závaží než je běžné a je tak nutné si pořídit nové pneumatiky. Koupě nových pneumatik je pak v dlouhodobém horizontu levnější, než náprava škod způsobených nevyváženými pneumatikami.

Proč je důležité vyvažovat pneumatiky?

Jen namátkou se jedná o:

  • nerovnoměrné sjíždění pneumatik (tj. stávající gumy Vám stejně nevydrží tak dlouho, jak byste na základě svých zkušeností očekávali)
  • poškození ložisek způsobené nadměrnými vibracemi, jež mají původ právě v nesprávně vyvážené pneumatice
  • zvýšená spotřeba (dochází zde ke stejnému jevu jako při jízdě na podhuštěných pneumatikách)
  • v extrémním případě i nehoda způsobená sníženou schopností držet směr (vibrace od pneumatik se přenáší až do volantu). Špatně vyvážené pneumatiky mají také delší brzdnou dráhu a je u nich zvýšené riziko vzniku aquaplanningu

Jaký je maximální počet závaží?

Na internetu se můžete dočíst, že maximální počet závaží je 2 na každé straně pneumatiky. Jedná se o zastaralé a velmi zobecněné tvrzení. Ve skutečnosti nejde o to, kolik závaží použijete, ale jaká je hmotnost tohoto závaží, kdy by jeho celková hmotnost neměla přesáhnout 1 % hmotnosti pneumatiky.

To, jestli Vaše letní, zimní, popř. celoroční pneumatiky nejsou vyvažované příliš, si můžete zkontrolovat doma. Spočítejte si počet vyvažovacích závaží (zároveň se podívejte, jestli byla použita závaží o hmotnosti 5 gramů či 10 gramů) a součet těchto vah vydělte hmotností pneumatiky, kterou si lze snadno zjistit na internetu.

Pokud je váha těžítek vyšší jak 1 % hmotnosti pneumatiky, určitě zvažte koupi nových pneumatik.