602 737 791

Jak vybrat pneumatiky? S tipy od nás vyberete správně

Vždy kupujte pneumatiku se správnými rozměry:

Prvotně se podívejte na údaje z technického průkazu, kde najdete jediné správné údaje. Pokud berete ohled na informace, které jsou na boční straně pneumatik, můžete se dostat do situace, kdy na Vaše auto koupíte špatné pneumatiky. Toto platí zejména u ojetých vozů, kde je riziko, že původní majitel, z jakéhokoliv důvodu, koupil na své auto špatný rozměr pneumatik. Vy byste se tak mohli slepě řídit špatnými údaji a opakovaně na Váš vůz kupovat pneumatiky, které na dané auta nejsou povolenéy.

 

Nepodceňujte ani rychlostní index pneumatiky

Při výběru pneumatik byste neměli brát ohled pouze na rozměry, ale jsou další parametry, které je třeba pohlídat. Např. rychlostní index pneumatiky. Informace o tom, jaký rychlostní index má mít pneumatika na Vašem vozu, najdete také v technickém průkazu vozu. Pokud na Váš vůz obujete pneumatiku s nižším rychlostním indexem, může se stát, že se Vám bude pneumatika při vyšších rychlostech deformovat. Naopak použitím vyššího rychlostního indexu neriskujete např. problém na STK.

 

Štítek pneumatiky nemusí vždy říkat pravdu

Od roku 2012 musí mít všechny pneumatiky prodávané v Evropské unii štítek, který zákazníka informuje o vlivu pneumatiky na spotřebu paliva, přilnavosti na mokré vozovce a míře vnějšího hluku vydávaného pneumatikou. Bohužel, smutnou realitou je, že někteří prodejci uvádí na pneumatiky chybné údaje, které mají uměle zlepšit kvalitu daného zboží. Jak již ukázaly nezávislé testy, i mezi pneumatikami, které se „pyšní“ nejvyšším ratingem, existují výrazné rozdíly. A navíc pneumatika má další vlastnosti, které na EU štítku uvedeny nejsou. Při výběru pneumatiky se tedy neřiďte striktně pouze štítkem, ale také si zjistěte např. jak si jednotlivé pneumatiky vedly v nezávislých testech.

 

Nové pneumatiky vs. ty z bazaru

Životnost pneumatiky při správném skladování činní 5 let (po této době doporučujeme pneumatiky vyměnit z důvodu únavy materiálu). Ovšem, při nesprávném skladování je životnost pneumatiky nižší a může činit i pouze 2 roky. Pokud kupujete pneumatiku bez ověřené historie, např. z bazaru, podstupujete riziko, že jsou vnitřní strany pneumatiky poškozeny a jejich spolehlivost je tak diskutabilní. Pokud tedy nechcete kupovat nové pneumatiky, doporučujeme si pořídit pouze takové, které mají ověřenou historii, tj. víte, jak byly skladovány, že nejsou poškozeny. Zároveň počítejte s tím, že pneumatiky se vzorkem menším jak 3 mm mají citelně horší jízdní vlastnosti. Pokud je pro Vás při jízdě prioritou bezpečnost, nesjíždějte pneumatiky až na zákonem stanovené minimum 1,6 mm, zároveň také nekupujte ojeté pneumatiky se vzorkem menším jak 3 mm.

 

To poslední, podle čeho byste měli vybírat pneumatiku - cena

Levné pneumatiky mohou představovat výrazně delší brzdnou dráhu, horší jízdní vlastnosti na suché i mokré vozovce, hůře s nimi můžete projíždět zatáčkami apod.. Nevýhod, s nimiž se u levných pneumatik můžete potkat, je celá řada. Pokud nechcete hazardovat s Vaším vozem či Vaším zdravím, nevybírejte pneumatiky pouze podle ceny (ani ty nové, ani ojeté).