602 737 791

Jak správně uskladnit pneumatiky po sezóně

Kolem skladování pneumatik koluje řada mýtů a nepřesností. Mnoho motoristů navíc tuto problematiku vůbec neřeší a pneumatiky skladují „jak se dá“. Nevhodným uložením pneumatik, ať už zimních, nebo letních, můžete podstatně zkrátit jejich životnost. Proto jsme pro vás připravili přehled zásad správného skladování pneumatik.

Jak správně uskladnit pneumatiky po sezóně

 

Před uskladněním

Než se vrhnete na uskladňování svých kol, měli byste je nejdříve řádně očistit, z dezénu odstranit kamínky a zjistit stav běhounů (hloubka dezénu, asymetrie v opotřebení). S čistými pneumatikami se vám bude lépe manipulovat.

Když budete mít všechny pneumatiky čisté a suché, je vhodné je uložit do igelitového pytle. Pamatujte, čím více sucha a méně vzduchu, tím lépe. Někteří fajnšmekři si dokonce ukládají pneumatiky do vaukových pytlů, ze kterých odsají veškerý vzduch. A důvod? Znemožněním přístupu vzduchu zpomalíte přirozený proces stárnutí materiálu, zamezíte vzniku plísní a usazování prachu a nečistot.

 

Kam s nimi?

Pneumatiky uschovejte na čistém, tmavém a teplotně stabilním místě. Ideálně v chladnějším prostoru (10 – 15 °C) bez přístupu slunečních paprsků (UV škodí směsi, ze kterých jsou pneumatiky vyrobeny). Kde pneumatiky skladovat? Ideálně v garáži či sklepě.

Pokud nemáte žádný vhodný prostor, můžete využít možnosti pneuservisů, které nabízí uskladnění pneumatik ve svých skladech za poplatek. V tomto případě je vhodné si zkontrolovat, jakým způsobem budou vaše pneu uloženy.

 

Způsob uskladnění se liší podle toho, jestli jsou pneumatiky na ráfcích, či nikoli

Pokud váháte, jestli se vyplatí mít dvě kompletní sady pneumatik, nebo přezouvat letní a zimní pneumatiky na jedné sadě ráfků, máme pro vás jen dva argumenty. Zaprvé přezouvání pneu z ráfků není dvakrát levná záležitost. Zadruhé každé zouvání a nazouvání pneumatiky namáhá její patky, což může také ovlivnit její životnost. Rozhodnutí ale necháme na vás.

 Ale zpět ke správnému skladování pneumatik. To se totiž liší podle toho, jestli budete k zimnímu/letnímu spánku ukládat samotné pneumatiky, nebo kompletní pneu včetně disků.

USKLADNENI.png

 

Jak uskladnit pneumatiky bez ráfků?

Se samotným způsobem uskladnění vám pomůže přiložený obrázek. Pneumatiky bez ráfků je ideální skladovat vestoje vedle sebe, ideálně ve stojanu. Nikdy je nepokládejte na sebe, ani je nezavěšujte. Vystavili byste je riziku deformace.

 

Jak uskladnit kompletní kola?

Naopak kompletní kola nestavějte vedle sebe, ale na sebe! Celá kola lze také zavěsit za ráfky, nebo nasunout na vodorovnou tyč, aby na ně nebyl vyvíjen zbytečný tlak.

Ať už svá kola nebo pneu uložíte do jakékoli polohy, myslete na to, že byste je měli alespoň jednou za měsíc pootočit nebo přeskládat, aby nedošlo k deformaci pláště nebo vytvoření plošek na pneumatikách. 

 

Čím lépe své pneumatiky uskladníte, tím méně práce s nimi budete mít, až na ně znovu dojde řada!