602 737 791

Jak vybrat správné pneumatiky pro váš traktor?

Výběr vhodných pneumatik není snadná záležitost u osobních automobilů, natož u traktorů a dalších zemědělských strojů. Věděli jste například, že správné obutí může pozitivně ovlivnit ekonomické využití zemědělské techniky? Proto byste neměli výběr pneumatik podcenit.

Jak vybrat správné pneumatiky pro váš traktor?

Pneumatiky na traktory a kombajny

Výběr pneumatik na osobní automobil a zemědělské stroje se zásadně liší hned v několika ohledech. Tím prvním je samozřejmě cena, která je zde o poznání vyšší. Dále jsou to různé typy zemědělských pneumatik (radiální, diagonální, nosné, zátěžové, záběrové) a také velký rozdíl mezi pneumatikami na přední a zadní nápravě.

Při volbě zemědělských pneumatik je potřeba dát si pozor na několik zásadních parametrů, které mohou mít vliv na jejich kvalitu a funkčnost. Především se zaměřte na velikost a výkon stroje a jeho využití (pole, les, stavba).

Rozměry

Na traktor budete potřebovat dvě různé sady pneu - vodící (přední náprava) a záběrové (zadní náprava). Případně záběrové pneuna přední i zadní nápravě, ale v rozlišných rozměrech. Jejich správný rozměr zjistíte v technickém průkazu stroje nebo na bočnicích původních pneumatik. Nejdůležitějším parametrem je šířka traktorové pneumatiky. Ta má vliv na množství výkonu, které bude převedeno na podložku. Čím širší pneumatiky, tím více předaného výkonu.

Dezén

U zemědělských strojů se můžete setkat s oběma typy pneumatik - radiální a diagonální.

Diagonální pneumatiky se používají především tam, kde je potřeba větší odolnost a pevnost pneumatik (práce v lese). Jejich nevýhodou je tvrdší kostra, menší styčná plocha s vozovkou a tím pádem větší zhutnění půdy.

Radiální pneumatiky jsou sice náchylnější k bočním průrazům, ale mají spoustu jiných výhod. Především lepší záběr, nižší prokluz, menší spotřebu pohonných hmot, větší nosnost a také snesou vyšší rychlost na tvrdém povrchu při zachování komfortních jízdních vlastností. I jejich životnost je podstatně delší.

Rychlostní index

Zemědělské a traktorové pneumatiky mají většinou rychlostní index (maximální přípustnou konstrukční rychlost) A8, který odpovídá 40 km/hod. Pokud však budete muset překonávat větší vzdálenosti po běžných komunikacích, bude vhodnější zvolit pneumatiky s vyšším rychlostním indexem.

Hmotnostní index

Hmotnostní index, nebo také nosnost pneumatiky, stanovuje maximální zátěž pneumatik. Při nadměrném zatížení hrozí rychlejší opotřebení pneumatik a jejich deformace. Oba zmíněné indexy spolu souvisí a vzájemně se ovlivňují. Čím vyšší je rychlostní index, tím nižší je hmotnostní a naopak. Záleží na vás, jestli upřednostníte nosnost traktorových pneumatik, nebo rychlost jízdy.

 stary_trakturek.jpg

Dle požadavků zákazníka připravíme také nabídku kultivačních kol nebo dvoumontáží pro jakýkoliv traktor nebo jiný zemědělský stroj. Dvoumontáže a kultivační kola dodáváme od firem Stocks AG, Trinker, Grasdorf Rader, Gebruder Schaad. Dodáváme rovněž kompletní kola pro lesnické stroje a jakékoliv zemědělské stroje a přívěsy. Poptávku na tyto speciální disky pošlete na: koberice@barum-pneu.cz nebo nás kontaktujte na tel.: 602 535 485.

Výrobce

Pro někoho méně, pro někoho více důležitým faktorem při výběru zemědělských pneumatik je jejich výrobce. V dnešní době je na trhu mnoho značek, které se specializují na výrobu tohoto typu pneumatik. Abyste se v nich lépe vyznali, rozhodli jsme se vám ty nejzásadnější více přiblížit.

MOJEPNEU doporučuje:

Continental – Tradiční výrobce pneumatik všech kategorií (osobní, užitkové, průmyslové, nákladní, motocyklové), který nedávno obnovil výrobu traktorových pneumatik (vysokovýkonné zemědělské pneumatiky) ve dvou dezénech TRACTOR 70 a TRACTOR 85.

Mitas – Významný český výrobce, který se díky vysoké kvalitě a dlouhé tradici pyšní titulem nejprodávanější značky zemědělských pneumatik v ČR. Mitas vyrábí pláště pro zemědělské a stavební stroje, motocykly, lehké nákladní automobily, malá letadla i vysokozdvižné vozíky. A je hlavním evropským dodavatelem pneumatik pro kombajny. Každý čtvrtý nový traktor či kombajn je vybaven pneumatikami Mitas.

-> Mitas TD19

 

Cultor - V evropských závodech společnosti Mitas se vyrábí i zemědělské a industriální pneumatiky oblíbené značky Cultor. Novinkou jsou radiální zemědělské pláště s označením RD, které nabízí vysoký jízdní komfort, výborný přenos sil při práci na poli a zajímavou cenovou nabídku.

-> CULTOR RD-01

 

BKT (Balkrishna Industries Limited) - Indický výrobce zemědělských, nákladních a průmyslových pneumatik BKT se již dlouhá léta řadí k významným světovým výrobcům. Nejvyšší řada radiálních zemědělských pneumatik Agrimax byla vyvinuta za účelem zvýšení produktivity zemědělců. Jsou vhodné pro použití pro vysoce výkonné traktory, výkonné traktory, harvestory, postřikovače, rozmetadla aj.

-> BKT Agrimax RT 855

 

Alliance - Izraelský výrobce zemědělských a lesních pneumatik spojuje ve svých produktech nejmodernější výzkum s výbornou kvalitou. Pneumatiky Alliance svou kvalitou konkurují nejlepším světovým výrobcům zemědělských pneu a splňují i nejnáročnější požadavky zákazníků při práci v těžkých podmínkách.

-> Agristar 365

 

Nejlepší traktorové pneumatiky na MOJEPNEU.cz

Možná jsme vás teď zahltili přemírou nových informací, ale věřte, že taková věda to není. Pokud si stále nejste jistí s výběrem nebo jste Vámi hledané pneu nenašli volejte, pište, nebo nás navštivte. Všechny potřebné kontakty najdete ZDE.