602 737 791

10 tipů jak snížit spotřebu paliva během jízdy

Český statistický úřad uvádí, že pohonné hmoty patří mezi tři nejvýznamnější výdaje, které každý měsíc zatěžují náš rodinný rozpočet. Vyšší jsou už jen náklady na bydlení a stravování. A to už stojí za zamyšlení nad tím, jak na palivu ušetřit. Možností je mnoho. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

 

10 tipů jak snížit spotřebu paliva během jízdy

Uvědomělí řidiči jsou schopni na palivu za rok ušetřit stovky až tisíce korun. Jedním z nejzásadnějších faktorů, které ovlivňují spotřebu paliva je styl, kterým řídíme naše vozidlo. Klíčová je i správná volba a nahuštění pneumatik a nesmíme opominout ani vliv aerodynamiky auta.

1. Styl jízdy peněženka pozná

Základem je plynulá jízda, během které se plně věnujete řízení, sledujete provoz a předvídáte, jak bude vypadat cesta před vámi. Nebudete tak na poslední chvíli před zatáčkou brzdit, zbrkle podřazovat nebo jinak zmatkovat. Rozhodně neušetříte jízdou ve stylu brzda-plyn-brzda. Snažte se udržovat konstantní tempo, případně využijte tempomat. Tempomat vám dokáže ušetřit i 0,5 l/100 km. Je ale vhodné jej používat převážně na rychlostních silnicích a dálnicích. Ve městě jeho potenciál příliš nevyužijete.

K umírněné jízdy pomůže i to, když nebudete řídit ve stresu. Vyjeďte vždy s dostatečnou časovou rezervou, pusťte si klidnou hudbu a zbytečně se nenechte vytočit ostatními řidiči nebo dopravní situací. Pro nízkou spotřebu paliva je ideální rychlost mezi 80 a 100 km/h.

 

2. Plánujte, ušetříte

Když vás čeká dlouhá cesta, snažte se dopředu naplánovat trasu tak, aby byla co nejpřímější a s co nejmenším převýšením. Mnohdy vyjde levněji delší cesta s minimem zatáček a kopců než na kilometry kratší cesta, která je klikatá a kopcovitá.

 

3. Správné řazení je základ

První rychlostní stupeň používejte jen a pouze na rozjezd. Na jízdu v náročném terénu a po sněhu je vhodnější a úspornější „dvojka“. Zároveň by vaše rozjezdy měly být plynulé a klidné. Snažte se co nejrychleji přeřadit na vyšší stupeň. Vaši nádrž jistě nepotěší závodění s autem ve vedlejším pruhu na semaforech.

S rychlostními stupni souvisí i naše druhá rada. Na vyšší rychlostní stupeň řaďte ve chvíli, kdy vám otáčkoměr ukazuje 2 000 – 2 500 ot./min. U dieselových motorů, které v tomto rozsahu pracují úsporněji, řaďte už při dosažení 2 000 ot./min. Co nejdříve řaďte i při jízdě do kopce.

 

4. Systém START/STOP

Už dávnou není pravdou, že startování motoru je náročné na spotřebu paliva. Naopak. Moderní vozy využívají chytré funkce START/STOP, kdy se motor automaticky vypne při zastavení a při vyřazení na neutrál a puštění spojky. Po sešlápnutí spojky se motor opět nastartuje. Cílem tohoto systému je právě co největší úspora paliva.

Stejně tak už není potřeba před jízdou zahřívat motor. Mnohem lepší je prvních pár kilometrů jet poklidným tempem.

 

5. Hlídejte si pneumatiky

Jezdíte v zimních pneumatikách celý rok? Sice tím ušetříte za pořízení letních pneumatik, ale spotřeba vašeho auta, zejména v létě, rapidně roste. Zimní pneumatiky mají vlivem jiné konstrukce ve vyšších teplotách mnohem vyšší odpor než pneumatiky letní. Tím se výrazně zvyšuje spotřeba paliva, a to až o 10 % oproti letním pneumatikám. Nehledě na to, že zimní pneumatiky nejsou přizpůsobené na jízdu za velmi horkých dní.

Při výběru nových pneumatik se zaměřte na hodnotu valivého odporu. Čím nižší, tím lepší. A nemalý vliv na spotřebu paliva má i šířka pneumatik. Širší mají větší odpor a díky tomu i větší spotřebu.

 

Chci pomoct s výběrem nových pneumatik

 

Důležité je také pravidelně kontrolovat tlak v pneumatikách. Podhuštěné pneumatiky mají nižší životnost, nejsou na silnicích bezpečné a zvyšují spotřebu paliva až o deset procent. Tlak v pneumatikách kontrolujte ideálně jednou za měsíc, a to na studených pneumatikách.

 

6. Nepodceňujte aerodynamiku

Je dobré myslet i na aerodynamiku auta. Jakékoli předměty (spoilery, nárazníky, prahové lišty, nosiče kol, prázdné střešní boxy), které brání plynulému proudu vzduchu, zvyšují i spotřebu paliva. Proto pokud víte, že nosič kol nebo střešní box nebudete aktuálně potřebovat, dejte si tu práci a ukliďte ho do sklepa.

Když budete vybírat nový nosič kol, zvolte ten na kouli za auto, který má mnohem menší odpor, než když jsou kola umístěná na střeše auta.

Stejně tak zvažte, jestli opravdu potřebujete k převozu větších břemen vozík, nebo bude stačit kufr auta. Samotný přívěsný vozík zvyšuje spotřebu auta o 1 l/100 km, a co teprve když ho plně naložíte. Musíte-li vyjet s prázdným vozíkem, sundejte zadní čelo, ušetříte si tak pár desetinek.

Aerodynamiku auta dokonce zhoršují i otevřená okénka při vyšších rychlostech (cca 0,3 l/100 km).

 

7. Pozor na hmotnost

Nemáme na mysli hmotnost vaši, ale celkovou hmotnost vozidla. Protože každých deset kilo navíc zvyšuje spotřebu minimálně o 0,1 l/100 km. Schválně si projděte interiér svého vozu a odstraňte z něj vše, co k cestování nepotřebujete. Každý litr zapomenuté PET lahve s limonádou, barelu s vodou do ostřikovačů, každý gram zablácených běžeckých bot a těžkého nářadí z dílny vaše peněženka pocítí.

Někteří odborníci dokonce doporučují tankovat pouze 10 l paliva, aby auto nebylo zbytečně těžké. Je pravdou, že při natankování plné nádrže zmizí první třetina paliva mnohem dříve než ta poslední.

 

8. Klimatizace a jiné vymoženosti

Kromě stažených oken bohužel zvyšuje spotřebu i zapnutá klimatizace. Zejména v prvních třech minutách po spuštění se zvyšuje spotřeba auta až o 1,68 l/100 km (dle studie ADAC). Ušetřit můžete, když před jízdou auto vyvětráte nebo po rozjezdu pojedete chvíli s otevřenými okny, aby chladnější vzduch mohl proudit skrz vozidlo.

Doporučujeme také kromě klimatizace zapnout vnitřní cirkulaci vzduchu. Kompresor potom nemusí ochlazovat vzduch, který nasává zvenku. No a samozřejmě nesmíte mít při puštěné klimatizaci otevřená okna.

Podobný efekt jako klimatizace má i topení, vyhřívaná sedadla a zrcátka.

 

9. Pozor, co si do auta lijete

Svůj podíl na spotřebě paliva má i kvalita samotných pohonných hmot. Z nekvalitního paliva se mohou v motoru hromadit usazeniny, které způsobují vyšší tření a zkracují životnost motoru. Navíc musíte více přidávat plyn, aby mělo auto stejný „odpich“ jako s palivem kvalitnějším. Dbejte také na kvalitu a včasnou výměnu oleje. Starý olej má horší mazací schopnosti a taktéž zvyšuje tření = spotřebu.

 

10. Buďte aktivní

Naší poslední radou chceme apelovat na to, abyste si vždy rozmysleli, jestli je nutné jet na nákup, do města, na poštu, pro děti na kroužek autem. Právě jízdy na krátké vzdálenosti, kdy se motor nestihne ani pořádně zahřát jsou pro něj nejhorší. Chůze je zdravá, tak ji provozujte co nejčastěji a nechte svého motorového miláčka někdy odpočinout.

 

Suma sumárum ušetříte balík

Když si projdete článek znova od začátku a sečtete si jednotlivé desetinky, zjistíte, že správnou jízdou a péčí o auto můžete významně snížit spotřebu pohonných hmot. A za ušetřené peníze můžete vzít rodinu na výlet.