602 737 791

Povinnost zimních pneumatik se týká každého motoristy

Zimní pneumatiky zajišťují, že jízdní vlastnosti vašeho automobilu budou optimální nejen na sněhu a ledu, ale za všech klimatických podmínek. Při různých teplotách reagují pneumatiky rozdílně, proto se na výrobu zimních pneumatik používají speciální směsi a dezény. A to především z důvodu bezpečnosti, jelikož dobrá přilnavost pneumatik je základem pro snadné řízení a spolehlivé brzdění.

Povinnost zimních pneumatik se týká každého motoristy

Za nízkých teplot nemají letní pneumatiky stejnou výkonnost jako ve své přirozené teplotní škále. Zároveň je v zimě nutné mít agresivnější typ dezénu, nejen pro lepší přilnavost na sněhu a ledu, ale také pro účinnější odvádění povrchové vody.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na vyhlášku č. 290/2011 Sb.,která majitelům motorových vozidel ukládá povinnost mít zimní pneumatiky:

 

V období od 1. listopadu do 31. března, pokud

a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo 

b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N2) k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik 18 a), a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm. 

 

4 stejné zimní pneumatiky na voze

Při montáži pouze 2 ks zimních pneumatik na poháněnou přední nápravu, sice zajistíte rozjezd vozu. Pokud však na zadní nápravě necháte letní pneumatiky, které v zimním období ztrácejí takřka veškeré své jízdní vlastnosti, můžete velmi lehce dostat vozidlo do smyku. Pokud necháte zimní pneu pouze na zadní nápravě a na přední necháte pneumatiky letní, je velmi pravděpodobné, že při zatočení nebude vozidlo reagovat a pojede rovně. A právě z tohoto důvodu nám § 40c zák. č.361/2000 Sb., jasně přikazuje použití zimních pneumatik na všech 4 kolech.

 

Víte, jaká je minimální hloubka dezénu?

Pokud klesne hloubka dezénu pod 5 mm, pneumatika již nemá vlivem úbytku vzorku dostatečné schopnosti záběru. Může se tak stát, že se setkáte s problémy už při samotném rozjezdu, kdy pneumatiky začnou prokluzovat. Nedostatečná hloubka dezénu má také výrazný vliv na brzdnou dráhu. Rozdíl mezi brzdnou dráhou pneumatik s osmimilimetrovým a pětimilimetrovým dezénem jsou rovné dva metry při jízdě v obci. To je polovina přechodu pro chodce. Mimo obec je to 7 m a na dálnici dokonce více než 14 m.

Zákonem stanovená minimální hloubka dezénu u zimních pneumatik je 4 mm.

 

TIPY NA ZIMNÍ SEZÓNU 2019/2020

Mezi dlouhodobě nejprodávanější pneumatiky patří značky Michelin, Continental a Barum. Doporučujeme následující pneumatiky: 

Přezujte včas, ať dojedete bezpečně tam, kam míříte.

Potřebujete poradit s výběrem zimního obutí? Nevíte, jaká pneumatika se hodí pro Váš vůz? Kontaktujte Petra Teichmanna na telefonním čísle +420 724 247 663

Máte zájem o naše služby? Využijte online rezervaci!

 ONLINE REZERVACE