602 737 791

Širší nebo užší pneumatiky na zimu?

Velikost kol na automobilech se v posledních letech neustále zvětšuje a rozměry kol, které byly dříve považovány za nadstandardní, jsou dnes naprosto běžné. S tím souvisí i změna v chování výrobců pneumatik, kteří kladou důraz na větší jízdní komfort i na velmi širokých pneumatikách s nízkými profily. Jaké ale zvolit na vaše auto do zimního období?

Širší nebo užší pneumatiky na zimu?

 

Řiďte se pokyny v technickém průkazu
Většina automobilů má dnes ve velkém technickém průkazu výrobcem povoleno více možností, co se týče šířky a velikosti kol (nejen pro zimní období). Přičemž si můžete být jistí, že je váš automobil navržen, zkonstruován a otestován na provoz s uvedenými rozměry tak, aby byla jízda na takových pneumatikách bezpečná. S jiným rozměrem však může dojít ke změně jízdní stability, pneumatiky mohou zasahovat do jiných částí automobilu a v neposlední řadě nemusí ze svého konstrukčního hlediska vyhovovat zatížení náprav vozidla. Při dosažení vysoké rychlosti pak může dojít k jejich předčasnému opotřebení nebo zničení.

 

Co obout na zimu?
Zde se naskytuje otázka – do jakých pneumatik obout náš automobil do zimního provozu? V minulosti převládal trend, že na zimu montujeme zásadně užší pneumatiky a menší kola. Dnes už je trochu jiná doba, pneumatiky mají daleko lepší vlastnosti, při jejich výrobě jsou použity nové technologie a spousta dalších funkcí, které moderní auto s moderními elektronickými systémy a vysokým kroutícím momentem potřebuje, a bez kterých se neobejde.

Na druhou stranu jsou tu fyzikální vlastnosti, které jsou stále stejné a každá šířka pneumatiky má odlišné vlastnosti i při stejném dezénu. Pokud chcete tedy zaměnit širší pneumatiky za užší, je vhodné se řídit několika pravidly, které zaručí nejideálnější vlastnosti pro různé styly jízdy a hlavně místa, kde se nejčastěji pohybujete.

 

Výhody širších pneumatik:

  • lepší záběrové vlastnosti na suché a vlhké vozovce, na uježděném sněhu a ledu
  • rychlejší a přesnější reakce na povely řízení
  • vyšší maximální průjezdová rychlost zatáčkou
  • lepší odolnost vůči opotřebení

Nevýhody širších pneumatik:

  • menší odolnost proti vzniku aquaplaningu
  • horší brzdné vlastnosti na neuježděném sněhu, ve sněhové břečce a na vozovce pokryté vrstvou stojící vody
  • vyšší spotřeba
  • větší zatížení brzdového systému

 

Naše doporučení: Vždy vybírejte velikost pneumatiky podle toho, kde se s vozidlem nejčastěji pohybujete, a co od pneumatik očekáváte. Pokud budete jezdit primárně po dálnicích a silnicích ve městě, kde se se sněhem nesetkáváte pravidelně, volili bychom širší pneumatiky. Úzký profil naopak vynikne v extrémních situacích, jako je častá jízda v hlubokém sněhu, v horách. Pokud bydlíte v místě s častou sněhovou pokrývkou, volte raději pneumatiky užší. Úzký profil se do sněhu lépe „zakousne“ a nepustí.

 

Šťastnou cestu