602 737 791

10 tipů pro bezpečnou jízdu v zimním období

Zima na českých silnicích je nevyzpytatelná. Střídá se na nich led, čerstvý sníh, sněhová břečka i déšť. A co hůř, podmínky se mohou měnit z minuty na minutu. Nebezpečí navíc roste s teplotou kolem bodu mrazu, kdy se povrch vozovky může rychle měnit. Když budete dodržovat pár jednoduchých pravidel, snížíte riziko komplikací.

10 tipů pro bezpečnou jízdu v zimním období

 

 

 

 

10 tipů pro bezpečnou jízdu v zimě

  • Zimní pneumatiky – ty jsou základ, a především zákonná povinnost. Pokud nevíte, jaké zvolit, mrkněte na výsledky testů zimních pneumatik – ZDE.

  • Perfektně očištěné vozidlo od sněhu a ledu – protože potřebujete mít skvělý výhled, abyste mohli včas a správně reagovat na situaci před vámi. Kromě toho mohou nánosy sněhu na autě ohrozit vás, motoristy za vámi i vaši peněženku. Za nedostatečně očištěné vozidlo od sněhu můžete dostat pokutu až 2 500 Kč.

  • Zařaďte vyšší převodový stupeň – pro lepší přilnavost na kluzkých silnicích řaďte na vyšší stupně už při nižších rychlostech. Jen si dávejte pozor u přeplňovaných turbo motorů, kde může náhlý příval točivého momentu překvapit i zkušeného řidiče.

  • Dodržujte bezpečnou vzdálenost od vozidla před vámi – brzdná dráha na zasněžené a mokré silnici je delší než za sucha, proto si nechte dostatečný manipulační prostor.

 brzdna draha policie.jpg

  • Snižte rychlost – snažte se v zimě vyjíždět s dostatečnou časovou rezervou, protože dohánět zpoždění rychlou jízdou se nemusí vyplatit, v zimě obzvlášť. Během čerstvých sněhových nadílek se navíc často tvoří kolony a zácpy, buďte připraveni i na tuto komplikaci.

  • Příležitostně provádějte krátkou brzdnou zkoušku – samozřejmě pouze v případě, že jste na rovné silnici, kde není provoz, nebo nehrozí jiné nebezpečí. Zkuste během jízdy, jak auto reaguje na brzdění. Tím zjistíte, jaká je na vozovce momentálně situace a můžete se na ni s předstihem připravit. Brzdná dráha na kluzké silnici může být až pětkrát delší než na suché!

  • Jezděte plynule, vyhněte se zbrklým manévrům – snažte se jemně pracovat s pedály, citlivě pouštějte spojku, s plynem zacházejte opatrně a ohleduplně brzděte.

  • Led přenechejte bruslařům – pokud je vozovka kompletně pokrytá ledem, například po mrznoucím dešti, není lepšího řešení, než opustit auto a počkat na oblevu, nebo silničáře (schválně, kdo se dostaví dříve). Přilnavost mezi pneumatikou a ledem je nulová, tudíž riziko kolize téměř 100%.

  • Buďte připraveni na vše – během zimního období by vám v autě neměla chybět škrabka na okna, smetáček na odmetání sněhu, dostatek nemrznoucí směsi v ostřikovačích a paliva v nádrži, sněhové řetězy a pro případ zácpy i něco k snědku a láhev pitné vody. Jistě skvěle poslouží i krycí fólie na přední sklo, ale pouze, pokud ji umístíte zvenku. Kdo je připraven, není překvapen.
    namraza folie.jpg
  • Nezapomeňte na sněhové řetězy – pokud se budete pohybovat místy, kde je vysoký předpoklad, že budete sněhové řetězy potřebovat, měli byste je mít s sebou a vědět, jak se s nimi zachází. Nasazování řetězů není žádná věda, ale měli byste vědět, co a jak. A nezapomeňte, že se sněhovými řetězy můžete jet maximálně 50 km/h. A už jste slyšeli o sněhových ponožkách?

autosock-zimni-snehove-textilni-retezy.jpg