602 737 791

Zimní pneumatiky v EU

Už máte přezuto na zimní pneumatiky? Chystáte se do zahraničí v rámci EU, ale neznáte tamní podmínky pro zimní pneu? Přehledná tabulka pro jednotlivé země v EU.

Zimní pneumatiky v EU

U nás v Česku platí, že zimní pneumatiky jsou povinné v období od 1.11. do 31.3. za podmínky, že „se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, (…)“. Konkrétně se jedná § 40a zákonu č. 361/2000 Sb.

U vozidel s hmotností do 3,5 tuny (například osobní automobily) je minimální hloubka hlavních dezénových drážek stanovena na 4 mm. V případě, že jedná o vozidlo nad 3,5 tuny, je minimální hloubka hlavních dezénových drážek nejméně 6 mm. 

Vhodné pneumatiky pro zimní období lze poznat tak, že mají na bočnici symbol sněhové vločky nebo označení M+S, MS a podobné. Dále existuje symbol s vločkou v alpském štítu. 

Zajímavostí je fakt, že zákon připouští jednu výjimku. Zimní pneumatiky nejsou ze zákona povinné pro náhradní pneumatiky použité v případě nouzového dojetí.

 

 

Pravidla pro použití zimních pneu ve vybraných zemích Evropy:

 Název země  Povinnost  Platné období  Poznámky
Belgie Ne  

 

Dánsko Ne  

 

Finsko Ano 1. 12. - 28. 2.

Zimní pneu jsou povinné bez ohledu na podmínky od 1. prosince do 28. února. Minimální hloubka dezénu je 3 mm. Pozor na zvláštní předpis pro Laponsko, kde platí delší povinné období!

Francie Ne  

Zimní pneu mohou být lokálně nařízeny speciálními značkami.

Itálie Ne   Zimní pneu mohou být lokálně nařízeny speciálními značkami mezi 15. listopadem a 31. březnem. V Údolí Aosty (malé autonomní území na severu) jsou povinné mezi 15. říjnem a 15. dubnem.
Maďarsko Ne  

Použití zimních pneu je pouze doporučené. Na některých místech může být zimní obutí přikázáno dopravní značkou.

Německo Ano   Použití zimních pneu je povinné bez ohledu na datum v případě, kdy je silnice pokryta sněhem, ledem nebo sněhovou břečkou. Dopravní značkou může být přikázáno užití sněhových řetězů. Pneumatiky musí mít symbol 3PMSF. Díky tomu musí splňovat přesné a náročné požadavky na přilnavost na sněhu a ledu.
Nizozemsko Ne   Za zmínku stojí, že v Nizozemsku je jako v jediné zemi zakázáno použití sněhových řetězů bez ohledu na podmínky.
Norsko Ne   Použití zimních pneu je silně doporučeno. Vozidla s hmotností nad 3,5 tuny musí být povinně vybavena sněhovými řetězy, které musí být za nepříznivých podmínek použity.
Polsko Ne   Použití zimních pneu je pouze doporučené.
Portugalsko Ne    
Rakousko Ano 1. 11. - 15. 4. (*) Použití zimních pneu je povinné v případě, kdy je silnice pokryta sněhem, ledem nebo sněhovou břečkou mezi 1. listopadem a 15. dubnem. (*) Pokud je silnice pokryta sněhem, ledem nebo sněhovou břečkou, tak je tato povinnost i mimo vymezené zimní období. Pneumatiky musejí mít minimální hloubku dezénu 4 mm.
Slovensko Ano 15. 11. - 31. 3. Použití zimních pneu je povinné v případě, kdy je silnice pokryta sněhem, ledem nebo sněhovou břečkou mezi 15. listopadem a 31. březnem.
Švédsko Ano 1. 12. - 31. 3.   Použití zimních pneu je povinné v případě, kdy je silnice pokryta sněhem, ledem nebo sněhovou břečkou mezi 1. prosincem a 31. březnem.
Švýcarsko Ne   Použití zimních pneu je pouze doporučené. Sněhové řetězy jsou povinné v oblastech, kde je tato povinnost uvedena příslušným dopravním značením.
Španělsko Ne    
Velká Británie Ne   Použití zimních pneu je pouze doporučené. 

Zdroj: autoforum.cz a Zákon č. 361/2000 Sb.