602 737 791

Vliv pneumatik na spotřebu

Spotřeba paliva je při výběru vozu jedním z faktorů, který se rozhodně vyplatí brát na vědomí a v současné době to platí dvojnásob. Jak pasivně snížit provozní náklady? Na to se společně podíváme v tomto článku.

Vliv pneumatik na spotřebu

Jistě se shondneme, že výsledná spotřeba je ovlivněná velkou řadou okolností, z nichž některé můžeme a některé nemůžeme v průběhu jízdy ovlivnit. Svou roli zde hrají například obuté pneumatiky. Podle údajů výrobců se podílí na celkové spotřebě až z 20 %. Právě proto se na jejich výběr nyní zaměříme.

Během jízdy dochází při kontaktu pneumatiky s vozovkou ke ztrátám energie vlivem valivého odporu. Čím nižší je tento odpor, tím méně energie je potřeba k pohybu vozu a tím nižší bude jeho spotřeba.

Vyplatí se vybírat

Všechny nové pneumatiky jsou označeny energetickými štítky, kde je kromě jízdních vlastností uvedená také třída účinnosti v rámci spotřeby paliva. Vybírat můžeme v rozmezí 5 tříd s označením A (nejlepší) až E (nejhorší). V rámci jednotlivých tříd se spotřeba paliva může lišit přibližně o 0,1 l na 100 ujetých kilometrů. Při průměrném počtu 50 000 najetých kilometrů v rámci životnosti pneumatiky tak můžete pořízením pneumatiky například s třídou D ušetřit 50 litrů paliva oproti třídě E, což při současné průměrné ceně nafty 49,22 Kč/l vychází přibližně na 2 460 Kč. Za takovou částku už můžete pořídit další novou pneumatiku. Pro větší názornost si můžeme porovnat rozdíl mezi nejlepší a nejhorší třídou. V tomto případě se už jedná o úsporu 0,4 l na 100 km, což je 200 uspořených litrů paliva za životnost pneumatiky. Po vynásobení průměrnou cenou nafty tak dostáváme částku přibližně 9 840 Kč.

Energetický štítek

S vyšší třídou spotřeby paliva pak často souvisí i lepší hodnocení v ostatních kategoriích na štítku. Za poměrně malou investici do kvalitnějšího obutí tak můžete získat bezpečnější a kvalitnější pneumatiky, které vás ve výsledku vyjdou levněji.

Zimní pneumatiky průměrně dosahují nižší třídy úspornosti paliva než letní. Nejen že vám celoroční jízda na zimní směsi zvýší spotřebu, navíc se pneumatika při teplejším počasí rychleji opotřebovává a má výrazně horší vlastnosti.

TIP: Správný tlak v pneumatikách může výrazně ovlivnit jejich životnost, jízdní vlastnosti a spotřebu paliva. Doporučujeme jej proto pravidelně kontrolovat.