602 737 791

Zimní pneu v létě? Zbytečný risk

V důsledku měkčí směsi zimního obutí se pneumatika při teplotách zhruba nad 8 °C začne nadměrně zahřívat, což má za následek kromě rychlého opotřebení také zhoršení jízdních vlastnosti. To se pak projeví nejvíce na brzdné dráze, která se může prodloužit až o 20 %. Například při jízdě 90 km/h se tak dráha k zastavení na suché vozovce protáhne o zhruba 14 metrů.

Zimní pneu v létě? Zbytečný risk

Není nic neobvyklého, že na silnicích i v létě potkáváme auta se zimním obutím. Jejich majitelé si pravděpodobně řekli, že už jsou pneumatiky stejně „na dojetí“, tak proč je přezouvat? Nechám tam „zimáky“ a ušetřím. Proč to není moc dobrý nápad? Na to se podíváme právě v tomto článku.

Legislativa

Ačkoli nám zákon pro zimní období předepisuje využití zimních či celoročních pneumatik, v létě nemáme obutí nijak specifikované. Za celoroční jízdu na zimních pneumatikách vám tak nehrozí pokuta ani jiný postih.

Rozdíl: zimní vs letní

Abychom plně pochopili toto téma, je důležité vědět, v čem se od sebe oba druhy pneumatik vlastně liší.

Směs

Každá z pneumatik je navržená pro úplně jiné pracovní teploty. Tomu musí odpovídat také druh směsi, ze které je pneumatika vyrobená. Při snížené teplotě má většina materiálů tendenci tvrdnout a křehnout, a právě proto je zimní směs měkčí než letní. Ta si naopak musí zachovat své vlastnosti i při vyšších teplotách v horkých letních dnech, a proto je vyrobená z tvrdší směsi.

Dezén

Stejně důležitý je tvar dezénu, který je v případě zimního obutí navržený pro co nejlepší přilnavost na sněhu a ledu. Typicky je vybaven větším množstvím spíše menších drážek, aby se pneumatika dobře opřela o měkký sníh. V rámci dobrých záběrových vlastností je minimální povolená hloubka dezénu na zimních pneumatikách 4 mm, zatímco u letních stačí pouze 1,6 mm.

zimni_dezen.jpg

zimní dezén

U letního vzorku si pak můžeme všimnout taky několika větších rovných drážek ve středu
běhounu, které mají za úkol odvádět co největší množství vody při dešti.

lezni_dezen.jpg

letní dezén

Jízdní vlastnosti

Teď, když víme, v čem se pneumatiky liší, můžeme si rozdíly konečně ukázat na jízdních vlastnostech.

V důsledku měkčí směsi zimního obutí se pneumatika při teplotách zhruba nad 8 °C
začne nadměrně zahřívat, což má za následek kromě rychlého opotřebení také zhoršení jízdních vlastnosti. To se pak projeví nejvíce na brzdné dráze, která se může prodloužit až o 20 %. Například při jízdě 90 km/h se tak dráha k zastavení na suché vozovce protáhne o zhruba 14 metrů. Za zhoršených podmínek se pak dráha může prodloužit ještě výrazněji.

Kromě delší brzdné dráhy se rozdílná směs projeví také v zatáčkách. Auto s přehřátými
pneumatikami bude na cestě „plavat“ a jízda se tak stane nepředvídatelná a nejistá.

Při jízdě v dešti pak tvar zimního dezénu není schopný dostatečně odvádět vodu z povrchu a
může tak snadněji dojít k aquaplaningu. Ten může mít hlavně při vyšších rychlostech fatální
následky.

aquaplaning.png

Dále se k jízdě na zimních pneumatikách často pojí také zvýšený hluk v kabině vozu a zvýšení
spotřeby paliva až o 1 litr na 100 kilometrů.

Tak co, přezujete na letní?