602 737 791

Jak vybrat pneumatiky na motorku

Důležitost kvalitních pneumatik u aut už jsme si několikrát rozebrali. Dnes se podíváme na to, jak jsou na tom motorky a proč byste možná měli zvážit nové obutí.

Jak vybrat pneumatiky na motorku

4 vs 2 kola

Auto má čtyři kola a motorka dvě. To všichni víme už od školky, ale co to znamená v praxi z pohledu bezpečnosti pneumatik? Jízdní vlastnosti a kvalita obutí se u motorek projeví mnohem výrazněji než u osobních aut. 
 
Po přezutí nové sady pneumatik u auta pravděpodobně nezaznamenáte změnu v řízení, zatímco motorka se s novou pneumatikou může chovat úplně jinak. Poznáte to hned po pár metrech jízdy, kdy díky plynulému zaoblení pneumatiky jde lépe do náklonu a zatáčí skoro sama. Nová směs se pak v zatáčkách projeví lepší přilnavostí a nabídne větší jistotu.
 
Vzhledem k tomu, že oproti autům jsou na motorce pouze dvě styčné plochy, které jsou navíc podstatně menší (přibližně o velikosti kreditní karty), doporučujeme o to více dbát na dobrý stav pneumatik.
 

Kdy pořídit nové?

Zákonem daná minimální hloubka dezénu u motorek a mopedů je sice 1,6 mm, ale často je potřeba vyměnit pneumatiku za novou už před touto hranicí. Důvodů může být několik, ale mezi nejčastější patří zhoršená přilnavost vlivem stárnutí, případně se často setkáváme s nerovnoměrným opotřebením. Stáří pneumatiky zjistíme podle DOT kódu na pneumatice – první dvojčíslí udává týden výroby a následuje rok.

Obsah obrázku exteriér, zavřítPopis byl vytvořen automaticky
 
Plynulý rádius pneumatiky se během vyjížděk sjíždí a pomalu se na středu vytváří rovná ploška. V náklonu tak nemůžeme využít zaoblení pneumatiky a s asfaltem nás pak spojuje pouze tenká hrana, což výrazně snižuje přilnavost a hrozí „podklouznutí“ kola a následný pád.

Obsah obrázku exteriér, zavřítPopis byl vytvořen automaticky
 

Jak vybrat vhodné obutí?

Při výběru moto pneu je potřeba řídit se stejnými pravidly jako u automobilových pneumatik. V první řadě musíme vybírat pouze z rozměrů pneumatik, které máme zapsané ve velkém technickém průkazu. V e-shopu si můžete jednoduše zvolit požadovaný rozměr a přehledně vybírat z odpovídajících modelů.
 
V rámci označení pneumatik se kromě rozměru můžete setkat s dalšími charakteristikami. Typicky se udává také index nosnosti a index rychlosti (tyto údaje také najdete v TP). Dále se můžete setkat se zkratkami TL a TT. Ty udávají, zda do pneumatiky patří duše (TT – Tube Type), nebo jde o bezdušový systém (TL – Tubeless).

Podle druhu motorky, případně terénu, ve kterém se budeme pohybovat, můžeme vybírat z různých typů vzorků. Kromě běžných silničních pneumatik jsou v nabídce také čistě závodní okruhové pneumatiky se speciální směsí pro co nejlepší přilnavost i za vyšších teplot.



Velmi oblíbená je například řada Pirelli Diablo Superbike s možností výběru konkrétní směsi (SC1, SC2, SC3, SCX). Pro případ, že bychom chtěli závodní vlastnosti a zároveň homologaci pro provoz na běžných cestách, pak určitě poslouží model Diablo Supercorsa V3 (dostupný také v několika směsích).

PIRELLI Diablo Superbike PIRELLI Diablo Supercors V3

O stupínek níže pod závodními “slicky” najdeme sportovní pneumatiky. Jejich směs a dezén propůjčují jezdcům velmi dobré jízdní vlastnosti a zároveň o něco lepší univerzálnost.
 
V této kategorii můžeme doporučit modely S21 a S22 od ověřené značky Bridgestone, případně výbornou pneumatiku Mitas Sport Force+ EV.

Bridgestone S21 FMitas Sport Force+ EV

 
Další kategorií jsou cestovně sportovní pneumatiky. Jak už název napovídá, hodí se pro delší výlety po silnicích a kombinují dobré jízdní vlastnosti s větším kilometrovým nájezdem. Za zmínku určitě stojí Pirelli Angel GT nebo Michelin Road 6.

Pirelli Angel GTMichelin Road 6
 

Pro dobrodruhy s chutí objevovat svět pak máme obutí s výraznějším vzorkem například pro cestovní enduro. Na dlouhé trasy v nenáročném terénu se skvěle hodí Metzeler Tourance Next 2.

Metzeler Tourance Next 2

Do náročnějšího terénu určitě můžeme doporučit oblíbené Mitas E-07+.

Mitas E-07+

Na ostré enduro nebo motokrosové stroje pak volíme pneu s pořádnými “špalky” pro co nejlepší trakci v měkkém podkladu. Stejně jako u závodních a sportovních  silničních pneumatik, můžeme i tady vybírat z různých tvrdostí směsi. Možností je samozřejmě spousta, ale pro jednoduchost bychom vypíchli například Michelin Starcross 6 a Mitas Terra Force MX-MH.

Jednou z kategorií jsou také pneumatiky pro choppery a cruisery. V této oblasti nabízíme například Michelin Commander III Cruiser, kterými osazuje Harley Davidson své motorky už z výroby.

Michelin Commander III Cruiser

Možná trochu nečekaná je možnost zakoupení také speciálních zimních/celoročních pneumatik s upravenou směsí a vzorkem. Skvěle se hodí například na skútry, které můžeme ve městech potkat i mimo hlavní letní sezónu. Jako zástupce bychom doporučili třeba Michelin City Grip 2.

Potřebujete poradit s výběrem vhodného obutí pro váš stroj? Kontaktujte nás telefonicky, e-mailem nebo se za námi zastavte na některé z prodejen.