602 737 791

Střešní boxy - když kufr nestačí

Ať už se chystáte na dovolenou nebo jen krátký výlet, se správným příslušenstvím si cestu užijete mnohem víc. Představte si, že plánujete třeba jen víkendové lyžování s přáteli. Kam naložíte dlouhé lyže v kombinaci s pěti pasažéry? Taková situace má jednoduché řešení – střešní box.

Střešní boxy - když kufr nestačí

Pohodlně do něj naložíte lyžařskou výbavu a kufr vám tak zůstane volný na další zavazadla. Hlavní výhodu, proč zvážit pořízení „rakve“ na střechu, bychom tedy měli, ale zachování prostoru v kufru i uvnitř vozu není jedinou výhodou. Jde také o bezpečnost. Kromě toho, že v případě špatně uložených lyží můžete v některých státech dostat pokutu, riskujete hlavně své zdraví. Každá volná věc v kabině se v případě nehody může změnit ve smrtící zbraň.

Střešní box Thule

Střešní box samozřejmě není výsadou jen zimních výletů. V létě se skvěle hodí například pro uložení dětského kočárku nebo jen jako rozšíření zavazadlového prostoru.

Střešní box Thule

Při výběru střešního boxu je dobré zvážit 4 základní parametry:

Velikost a tvar

Podle množství a typu nákladu, který plánujete nejčastěji převážet můžete vybírat z několika velikostí a tvarů boxů. Pro časté převážení kočárku, vozíku za kolo a dalších širších věcí bychom doporučili vybrat spíše kratší box, který obvykle nabídne více místa na šířku než delší varianty. Skvělou volbou může být Thule Force XT M Black.

Střešní box ThuleStřešní box ThuleOboustranné víko boxu Thule

Pro převážení sjezdových lyží a snowboardů pak volte nejdelší varianty boxů, které pojmou lyže o délce až 175 cm. Pokud vám ale jde jen o převoz lyží, rozhodně zvažte pořízení speciálního nosiče na lyže, případně i snowboard. Ty největší pojmou až 6 párů lyží a vyjdou vás podstatně levněji.

Nosič na lyže

Střešní box by neměl být o moc delší než střecha vozu, aby nebránil ve výhledu například na semafory, případně neomezoval přístup do zavazadlového prostoru.

Myslete také na aerodynamiku nosiče. Čím větší (širší a vyšší) box si pořídíte, tím více se může navýšit spotřeba vozu, a to bez problému i o 2 litry na 100 km.

Uchycení

Po výběru velikosti si nezapomeňte ověřit kompatibilitu boxu s příčníky na autě. Starší verze se ještě mohou upínat pomocí U-profilů. Rychlejší a celkově lepší je ale upínání pomocí T-drážek v příčníku. Pokud tedy plánujete box častěji sundávat, rozhodně volte T-drážky. Nejnovější boxy Thule pak nabídnou rychloupínací mechanismus PowerClick s integrovaným indikátor momentu dotažení pro bezpečné uchycení.

PowerClick

Při upínaní dbejte na to, aby byl box rovnoběžně s bokem vozu. Snížíte tím negativní dopad na jízdní vlastnosti vozu a spotřebu paliva.

Zamykání

Dbát na zabezpečení se vyplatí. Kvalitnější boxy často nabízejí centrální zamykání, které zabezpečí víko boxu na několika místech najednou, což v kombinaci s oboustranným otevíráním víka výrazně urychlí a zpříjemní používání.

Centrální zamykání

Nosnost

Stejně jako při volbě velikosti, volte i nosnost boxu podle převáženého nákladu. Doporučujeme vybírat s ohledem na nosnost příčníků a nezapomenout do celkové váhy započítat samotný box.

Střešní box Thule

Obecné informace

Střešní boxy jsou v rámci legislativy považované za běžnou součást auta a nevztahují se na ně žádná speciální omezení. Vždy respektujte předpisy v dané zemi a doporučení výrobce.

Potřebujete poradit s výběrem střešního boxu nebo jiného příslušenství? Obraťte se na nás telefonicky nebo e-mailem – kontakt.