602 737 791

Pneumatiky (ne)stárnou

Ne. Pneumatiky nevydrží věčně. Správně uložené však neztrácí nic na svém výkonu po dobu tří let. Co tedy rozhoduje o jejich opotřebení a použitelnosti?

Pneumatiky (ne)stárnou

 

O pneumatikách, jejich skladování a následné použitelnosti panuje spousta polopravd a mýtů. Samozřejmě, že i na skladě přicházejí o své vlastnosti. Degradují však nesrovnatelně pomaleji než při běžném používání.

Renomovaný výrobce Michelin zveřejnil informace o použitelnosti uložených pneumatik získané nezávislými testy, které proběhly v Koreji, Německu a Saudské Arábii. Na co odborníci přišli? Především na to, že pneumatiky nejsou banány. Ne, nejedná se o vtip, ale o trefné přirovnání. Pojďme se spolu podívat na to, proč.

 

Žádný rozdíl ve výkonu
Vysokorychlostní testy a testy rozjezdů/zastavování potvrdily, že neexistuje žádný rozdíl ve výkonu nově vyrobených pneumatik a pneumatik, které byly po dobu tří let skladovány dle doporučených podmínek.

Na skladě totiž nejsou vystaveny negativním vlivům, jako jsou nárazy, výrazné změny teplot či tlak z nahuštění. Proto začínají výrazné známky opotřebení vykazovat až po namontování na vozidlo.

To dokazuje další výzkum ze Saudské Arábie, který potvrdil, že pneumatika používaná na vozidle jeden rok vykazuje stejné známky stárnutí, jako pneumatika, který byla skladovaná 10 let. Tak starou pneumatiku už ale nedoporučujeme používat, byť by byla ve skladu či garáži uložená sebelépe.

 

Na co si tedy dát pozor?
Z výsledků testů vyplývá, že datum výroby pneumatik není až tak podstatné, zejména jsou-li mladší tří let. Vzhledem k rapidně postupujícímu opotřebení během užívání je rozhodující jednak datum montáže na vozidlo a jednak speciální péče o ně.

Řada řidičů totiž zapomíná, že pneumatiky opravdu nejsou banány a nejen z důvodů funkčnosti, ale zejména bezpečnosti, vyžadují kontrolu tlaku huštění, správně seřízenou geometrii vozidla, kontrolu poškození a samozřejmě měření hloubky dezénu. Nezapomínejte proto na pravidelnou kontrolu svých pneumatik. Rádi vám ji provedeme na kterékoliv z našich poboček v Kobeřicích, Kravařích, Opavě nebo v Praze.