602 737 791

Jak vybrat dětskou autosedačku?

Mezi nejohroženější účastníky silničního provozu patří malé děti. Dobrou zprávou je, že řadě zranění s lehkými, vážnými i fatálními následky se dá poměrně lehce zabránit – správně vybranou a nainstalovanou dětskou autosedačkou. Jak na to?

Jak vybrat dětskou autosedačku?

 

Výběr kvalitní autosedačky, která poskytne vašemu dítěti maximální bezpečí, není žádná věda. Pozor si v první řadě dejte na ověření její funkčnosti certifikáty, pohodlí, které vašemu dítěti poskytne a kompatibilitu s vaším vozem. Pojďme si spolu projít 5 nejdůležitějších bodů při výběru dětské autosedačky:

 

Maxi-cosi 1

 

1. Kupte autosedačku včas

První autosedačku byste měli vašemu dítěti pořídit už před jeho narozením. Důvod je jednoduchý – cesta z porodnice. Je pochopitelné, že vytoužené novorozeně nebudete chtít ani na chvíli pustit z náruče, věřte ale, že v autě se takové jednání nevyplatí. Proč? Protože to zkrátka není bezpečné především pro miminko – toto téma jsme podrobně rozebrali v minulém článku na našem blogu.

 

Maxi-Cosi 2

 

2. Ujistěte se, že je sedačka certifikovaná a splňuje tak požadované bezpečnostní normy

Dražší neznamená lepší, certifikovaná ano. Dívejte se po označeních ECE R44/04, nebo ECE R44/03, která jsou platná od 80. let, případně i-Size, které bylo zavedeno roku 2013 a do budoucna by mělo být jediným platným bezpečnostním certifikátem. Nicméně všechna uvedená označení potvrzují, že dětská autosedačka prošla testováním a splňuje evropské bezpečnostní normy.

 

Avionaut 1

 

3. Vyberte správnou velikost

Nikdy nekupujte větší sedačku s tím, že dítě doroste. Autosedačka není dětské oblečení ani obuv – pokud bude větší, než vaše dítě momentálně potřebuje, nesplní požadovaný stupeň ochrany. Kromě toho, že nesmí být sedačka příliš velká, nemůže být ani příliš malá – vašemu dítku nesmí ze sedačky vyčnívat nožičky a hlavička nemůže přesahovat opěrku. Sedačku vždy vyměňte za větší, než k takovému okamžiku dojde. Připravte se tedy na to, že spolu s tím, jak bude vaše dítě růst, budete autosedačku měnit. Nejspíše 2 až 3 krát. Hlavním kritériem při výběru správné autosedačky je váha dítěte. Dle ní se autosedačky dělí do 5 základních skupin.

 

4. Dělení autosedaček

Základní dělení autosedaček reflektuje jejich věk a zejména váhu, která je klíčová. Je tak vytvořeno celkem 5 kategorií:

0: pro děti staré 0–9 měsíců, které váží 0–10 kg
0+: pro děti staré 0–12 měsíců, které váží 0–13 kg
I: pro děti staré 1–4 roky, které váží 9–18 kg
II: pro děti staré 3–7 let, které váží 15–25 kg
III: pro děti staré 6–12 let, které váží 22–36 kg

Kategorie 0 a 0+ tvoří tzv. vajíčka či skořepiny. Lze je použít nejen při jízdě autem, ale také pro přenášení dítěte. Často je lze připevnit k podvozku kočárku. Do auta se instalují proti směru jízdy kvůli zajištění vyšší ochrany křehké dětské páteře. V případě, že deaktivujete airbag, můžete tento typ autosedačky vozit i na předním sedadle. Připevňuje se bezpečnostními pásy případně Isofixem. Při jejím výběru dbejte na co nejrovnější plochu pro miminko. Vhodné jsou do doby, než samo drží hlavičku. A nezapomeňte na dostatek prostoru pro nožičky!

Kategorie I je vhodná pro děti zhruba okolo 1 roku. Instalují se už po směru jízdy, ovšem v případě, že je vaše dítě malé, je vhodné umístit ji stále proti směru jízdy (kvůli zmíněné ochrany páteře), pokud to výrobce umožňuje. K jejich upevnění se používá Isofix.

Kategorie II a III jsou už autosedačky pro starší děti. Při jejich výběru dbejte na to, aby mělo dítě dostatečnou boční ochranu hlavy a nastavitelné opěradlo, které je neoddělitelné od zbytku dětské autosedačky. K jejich instalaci se běžně používají bezpečnostní pásy, řada z nich však disponuje také Isofixem.

Pro nejstarší děti pak můžete použít pouze podsedák. Mějte ale na paměti, že ten je pro vašeho potomka nejméně bezpečný.

 

maxi-cosi 3

 

5. Dbejte nejen na bezpečí, ale také na pohodlí

Zvažte, kolik času budete s dítětem v autě trávit. Čím více, tím by pro něj měla být sedačka pohodlnější. U starších dětí je ideální vzít je při výběru nové autosedačky sebou a nechat je si ji vyzkoušet.

Pozor dávejte na vyhovující velikost, aby nebyla příliš široká či úzká, způsob upínání – pásy by dítěti neměly nikde překážet, potah – kvalitní materiál by neměl škrábat či nijak dráždit, dítě by se nemělo při kontaktu s ním příliš potit ani cítit jakékoliv jiné nepohodlí, polstrování – prohlédněte si, zda je umístěno na vyhovujících místech, popřípadě zda jím sedačka vůbec disponuje, opěrku hlavičky – všimněte si, zda vašemu dítěti vyhovuje. Dbejte také na dostatek prostoru pro nožičky a v neposlední řadě se ujistěte, že autosedačka umožňuje vašemu zvídavému capartovi dostatečný rozhled po okolí nebo rovnou výhled z okna.


Pokud vás zajímá, proč mají dětské autosedačky smysl mimo vyhnutí se pokutě za jejich nepoužívání, můžete si přečíst článek na našem blogu, který se tématu věnuje. Jestliže nic takového nepotřebujete, rovnou pořiďte svému potomkovi vyhovující sedačku a vydejte se spolu autem za dobrodružstvím.

 

Maxi-cosi55