602 737 791

Jak vybrat nosič kol?

Sezona dovolených se nezadržitelně blíží. Pokud patříte mezi sportovce, pak ji možná strávíte jako řada aktivních Čechů na kole. S tím ale přichází zásadní otázka – jak kolo dopravit na místo určení? Ačkoliv se nabízí celá řada způsobů, jak jízdní kolo převážet autem, zdaleka nejlepší možností zůstávají nosiče nejrůznějších typů. Který je pro vás ten správný?

Jak vybrat nosič kol?

Jaké jsou typy nosičů na kolo a co mají společného?

Rozlišujeme celkem tři typy nosičů kol na auto – střešní, na páté dveře a na tažné zařízení. Už dle názvu můžeme poznat, že se liší svým umístěním, ze kterého následně vyplývají jejich vlastnosti. Dva, resp. tři rysy jim jsou ale společné:


Při výběru kteréhokoliv z nich je potřeba dát si pozor na platnou homologaci pro danou zemi, tedy ověření vlastností konkrétního nosiče z hlediska přípustnosti jeho použití v konkrétním státě.


Rychlost řešit nemusíte. Ačkoliv může být rozdílná v závislosti na výrobci, měly by všechny nosiče zvládnout nejvyšší povolenou rychlost 130 km/h.


Jste-li vlastníky karbonového kola, máte o jednu drobnou starost navíc, a sice použití speciálního chrániče, aby nedošlo k poškození rámu.

 

Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů nosičů kol?

Každá varianta nosiče kol vyhovuje někomu jinému. Připravili jsme pro vás stručný výčet jejich zásadních výhod a nevýhod, abyste se mohli rozhodnout, která je pro vás ta pravá.

 

Nosič na střechu

Nejoblíbenější a také nejlevnější varianta nosičů kol se upevňuje na střechu pomocí hagusů, kterými je na rozdíl od tažného zařízení vybavena většina aut. Jejich výhodou je dobrý poměr cena/výkon a v závislosti na velikosti střechy možnost přepravy i 4 kol.

Jejich nevýhodou je zhoršená manipulace s kolem, mírné zvýšení spotřeby v důsledku zhoršené aerodynamiky a také výška vozidla, která se po umístění kol do nosiče výrazně zvedne a je nutné mít to během jízdy neustále na paměti.

 

 

Stresni nosic

 

 

Nosič na páté dveře

Druhý typ nosiče není příliš častý, a to zejména z toho důvodu, že jeho nevýhody převažují nad výhodami. Nicméně se jedná o dobrý způsob přepravy kola pro určité typy vozů. Jejich výhodou je poměrně nízká pořizovací cena a jednodušší manipulace s kolem oproti střešním nosičům.


Nosiče na páté dveře nelze použít u vozů s karoserií sedan, mají zvýšené riziko poškození laku automobilu a omezují výhled z vozu zadním oknem. Pokud je váš vůz vybaven spoilerem nebo plastovou lištou na spodní hraně pátých dveří, nelze je použít. V neposlední řadě pak zatěžuje panty dveří.

 

 

nosic 5 dvere

 

 

Nosič na tažné zařízení


Ideální řešení převozu kola autem. Nosič na tažné zařízení je ze všech typů uživatelsky nejpohodlnější a nejuniverzálnější. Jeho montáž na auto je relativně jednoduchá, stejně jako uchycení kol na něj. Největší předností je umístění bicyklů za autem, díky kterému nosič zachovává dobré aerodynamické vlastnosti a nemusíte při jeho použití myslet na výšku vozidla. Přístup do kufru je také bezproblémový – nosič se totiž dá odklopit. Vlezou se na něj až 4 kola a ty zatěžují pouze tažné zařízení.


Jeho nevýhodou je vyšší cena, nutnost přehození SPZ z kufru na nosič, popřípadě pořízení třetí registrační značky, nutnost přítomnosti tažného zařízení na vašem vozidle, omezený výhled ze zadního okna a nutná obezřetnost při parkování.


Při výběru nosiče na tažné zařízení je také nutné dbát na typ elektrické spojky. Přestože je možné koupit redukci, je lepší pořídit si rovnou kompatibilní 13 nebo 7 pinovou zásuvku.

 

 

nOSIC NA TAZNE ZARIZENI

 

 

Pokud s výběrem nosiče kol stále váháte, obraťte se na naši infolinku. Rádi vám pomůžeme.