602 737 791

Barum. Nejoblíbenější pneumatika českých řidičů

Český výrobce pneumatik uznávaný po celé Evropě vznikl roku 1948. Od svého vzniku se pevně drží stále stejné vize: nabízet odolné, výkonné a cenově dostupné pneumatiky. Zjistěte o něm více a prohlédněte si naše tipy na nejlepší pneumatiky Barum – nejoblíbenějšího obutí českých řidičů.

Barum. Nejoblíbenější pneumatika českých řidičů

Barum v Mojepneu.cz:

Koncern: Continental
Prodávané typy: Osobní, užitkové, nákladní, průmyslové
Třída: Basic

Kdo by nikdy neslyšel o pneumatikách Barum, které jsou známé svou výdrží a skvělým poměrem ceny a výkonu. Firma vznikla na konci čtyřicátých let minulého století spojením tří původních gumárenských výrobců v Československu. Byli jimi světoznámý Baťa, Rubena (Kudrnáč) a Matador/Mitas. Autorství samotného názvu Barum je připisováno československé automobilové závodnici Elišce Junkové.

Od svého vzniku se firma drží stále stejné vize: nabízet odolné, výkonné a cenově dostupné pneumatiky. V současnosti působí jako filiálka renomované německé značky Continental, pod kterou produkuje na 21 milionů pneumatik ročně.

 

 

Stručná historie značky Barum

Firma se dodnes hlásí k odkazu Tomáše Bati, který byl u zrodu řady známých značek vzniklých ve Zlínském kraji v meziválečném období, a které navždy proměnily jeho charakter.

První pláště vyrobil Baťa z vlastní potřeby v roce 1932. Určené byly pro nákladní vozidla. Následovaly pláště pro vozidla osobní a během pár let proměnil zlínský podnikatel díky obrovskému rozšíření výroby, kvalitou i pověstným poměrem cena/výkon (a nejen tím – do propagace Baťových pneumatik se zapojil i Vlasta Burian) poměry na trhu s pneumatikami v Československu.

 

   

 

Samotná značka Barum vznikla po 2. světové válce spojením tří podniků (Baťa, Rubena (Kudrnáč), Matador/Mitas) do obchodní organizace, která měla za úkol zajistit distribuci a prodej zpočátku jen pneumatik, později i dalších gumových výrobků.

Politická situace poválečné republiky nepřála významným jménům bývalé podnikatelské sféry, a tak byly znárodněné Baťovy závody přejmenovány na Svit a následně došlo k přičlenění jejich gumárenské výroby do podniku Rudý říjen. Touha po inovacích a dalším vývoji v oblasti výroby obutí pro motorová vozidla naštěstí přetrvala a do výrobního programu podnik zavedl bezdušové a později i radiální pláště.

 

   

 

Významným milníkem se stalo spuštění výroby v nové pneumatikárně v Otrokovicích roku 1971 (slavnostní otevření proběhlo o rok později). Výstavba probíhala od roku 1966 s plánem vybudovat největší a nejmodernější pneumatikárnu ve střední Evropě, což se roku 2016 podařilo překonat – v tomto roce se výrobní haly v Otrokovicích staly největším producentem pneumatik na světě.

Rok 1971 je pro značku Barum významný také pro počátek partnerství s Barum Czech Rally. S věhlasnou mezinárodním automobilovou soutěží odehrávající se v kulisách baťovského Zlína je značka spjata hned od prvního klání nejen názvem. Vzájemná spolupráce trvá dodnes.

 

   

Další změny v názvu i fungování značky Barum přinesla sametová revoluce. V roce 1989 bylo jasné, že bude čelit silné konkurenci zahraničních výrobců, a proto hledala silného partnera, kterého nalezla v koncernu Continental A. G. Smlouva o joint-venture byla podepsána na konci roku 1992 a na jejím základě vznikla společnost Barum Continental s. r. o. (současný Continental Barum s. r. o.), která je nedílnou součástí koncernu Continental.

Po uzavření smlouvy s koncernem Continental nastal raketový růst výroby i kvality, a to především díky silnému finančnímu zázemí a novým výrobním a výzkumným kapacitám, které umožnily aplikovat nejmodernější technologie i na levnější obutí.

V současnosti jsou pneumatiky Barum druhé nejprodávanější v rámci koncernu Continental v Evropě a mezi českými motoristy se těší titulu nejoblíbenějšího obutí vůbec – dle průzkumu značky vozí pneumatiky Barum téměř každý pátý řidič u nás.

 

Vlastnosti pneumatik Barum

I dnes věnuje společnost Barum značnou pozornost výzkumu, posouvání technologií výroby a inovacím pneumatik, u kterých se soustředí především na bezpečnost a požitek z jízdy. Základem produktů jsou speciální pryžové směsi používané v letních, zimních i celoročních pneumatikách. Díky nim mají pneumatiky Barum vyvážené vlastnosti, vysoký kilometrový výkon a vynikající přilnavost na klikatých silnicích i mokré vozovce.

 

Naše tipy na nejlepší pneumatiky Barum:

 

Pneumatiky pro osobní automobily a SUV

 

Barum Polaris 5
Nejprodávanější zimní pneumatiky v České republice

Spolu s výjimečnou trakcí na sněhu nabízejí pneumatiky Barum Polaris 5 krátkou brzdnou dráhu a bezpečnou jízdu v zimních podmínkách.

Jejich optimálně uspořádané bloky s příčnými zářezy ve středových žebrech znatelně zvyšují záběr na sněhu, který podporuje speciální konstrukce profilu uprostřed. Multifunkční lamely jsou uspořádány tak, aby zajistily lepší záběr ve všech směrech při kontaktu s povrchem vozovky a široké optimalizované obvodové příčné drážky účinně odvádějí vodu za mokra. Skvělým bonusem je, že běhoun při odvalování produkuje minimum hluku.

Vynikají nejen v bezpečnosti, ale také skvělým komfortem jízdy, dostupnou cenou a vysokou variabilitou – vhodné jsou pro vozy střední třídy i pro SUV.

 

 

Barum Bravuris 5 HM
Letní pneu s vysokou výdrží za rozumnou cenu


Mimořádný kilometrový výkon, nízký valivý odpor, spolehlivá trakce, nízká spotřeba paliva a velmi vlídná cena. Tak by se daly stručně charakterizovat letní pneumatiky Barum Bravuris 5 HM.

Vyrobené jsou ze speciální směsi High Mileage s novou polymerovou technologií, která zvyšuje odolnost vůči oděru. Inovativní konstrukce jejich středového žebra v kombinaci s optimalizovanými bočními drážkami a lamelami nabízí hladké odvalování.


Žebra pneumatiky Barum Bravuris 5 HM jsou promyšleně umístěna tak, aby pomáhala ke správnému rozdělení tuhosti a tím přispívala k rovnoměrnému rozložení tlaku po celém otisku stopy. To vede k rovnoměrnému sjíždění pneumatiky, a tedy vysoké životnosti.





Barum Brillantis 2
Ověřené, dostupné pneu nižší třídy bez ústupků na kvalitě

Nízká cena a vysoká bezpečnost drží pneumatiky Barum Brillantis 2 na předních místech prodejních žebříčků, a to nepřetržitě od uvedení na trh v roce 2010.

Díky asymetrickému dezénu s robustním vnějším ramenem nabízí dobrý kilometrový výkon a optimální bezpečnost v kritických situacích. Průběžné drážky na vnitřní straně spolu s úzkými lamelami předpokládají krátkou brzdnou dráhu za mokra a zvýšenou odolnost proti aquaplaningu.

 

Barum Quartaris 5

Spolehlivé celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky pro osobní vozy Barum Quartaris 5 jsou vhodné pro vozidla s menším kilometrovým nájezdem a všechny řidiče, kteří v zimě nevyrážejí do hor, ale drží se spíše ve městě či v nížinách.

Vykazují perfektní trakci na sněhu i krátkou brzdnou dráhu na ledu. Skvěle odvádějí vodu a odolávají aquaplaningu díky směrově orientovanému dezénu s širokými obvodními drážkami a mělkými lamelami.

Dezén je samozřejmě optimalizovaný i pro zimní podmínky a nabízí bezpečnou jízdu i krátkou brzdnou dráhu na zasněžných silnicích.

 

 

Pneumatiky pro dodávky


Barum SnoVanis 3
Spolehlivé a účinné pneumatiky pro použití ve ztížených zimních podmínkách

Zimní pneumatiky SnoVanis 3 pro dodávky mají nový design dezénu, který je navržen tak, aby byla guma co nejvíce v kontaktu s vozovkou. Díky tomu dochází pomaleji k jejich opotřebení. Pneumatiky SnoVanis 3 mají proto vyšší kilometrový nájezd a tedy i nižší náklady na provoz.

Bezpečnou jízdu na zasněžené i mokré vozovce s obutím Barum SnoVanis 3 zajišťují nejnovější technologie zimní směsi pro pneumatiky dodávek. Tato zimní směs vykazuje nižší valivý odpor a spolu s blokově a lamelově uspořádaným dezénem šetří palivo na sněhu ve městě i mimo něj.

 

Barum Vanis 2
Bezpečná volba pro řidiče i náklad

Barum Vanis 2 jsou letní dodávkové pneumatiky, které se chlubí dlouhou životností, vysokou bezpečností a krátkou brzdnou dráhou na suchém i mokrém povrchu. Snižují riziko aquaplaningu a nejen díky snížené hlučnosti nabízejí komfortní jízdní vlastnosti.


Barum Vanis 3
Skvělá volba pro profesionály

Obutí Barum Vanis 3 je zaměřeno na vysoký kilometrový výkon a bezpečnost za zachování jízdního komfortu.

Vybaveno je nejnovější generací běhounové směsi, která má snížený valivý odpor a zvýšenou odolnost proti opotřebení. Má uzavřenou konstrukci dezénu a optimalizované rozložení lamel, díky kterému vzniká při jízdě méně hluku. Pokročilá konstrukce dezénu spolu se strukturou bloků vykazují dobrý brzdný výkon na suché i mokré vozovce a snižují riziko aquaplaningu.

To vše vede k hospodárnosti, zvýšenému jízdnímu komfortu a dobrému brzdnému výkonu zejména na suché vozovce. Perfektní vlastnosti, které ocení především majitelé užitkových dodávek.


Barum Vanis AllSeason
Hospodárné za každé situace

Celoroční dodávkové pneumatiky Barum Vanis AllSeason jsou vyrobeny z nově vyvinuté směsi High Mileage Van Compoud s vysokým podílem siliky, která zajišťuje perfektní kilometrový výkon v každém počasí. Pneumatiky Barum Vanis AllSeason nabízejí skvěle vyvážený poměr mezi úsporou paliva a dlouhotrvajícím výkonem, a to po celý rok a za dostupnou cenu.

Místo řady jemných lamel využívá dodávkové obutí Barum Vanis AllSeason pro výkon v zimě široké drážky. Jejich nové uspořádání zachytí více sněhu a zajišťuje vyšší tření sněhu o sníh. Pneumatiky tak nabízejí lepší ovladatelnost a zároveň účinnější brzdný výkon za každé situace v zimě. To potvrzuje také získaný certifikát 3PMSF.

Po celé ploše horní bočnice je nově umístěn až 1 mm dodatečné pryže místo běžně užívaného designu s ochrannou lištou. Pneumatiky proto mají vyšší odolnost proti odření od obrubníků, což také přispívá k prodloužení jejich životnosti.

 


Pneumatiky pro nákladní vozy

Barum BD 200 R
Vynikající trakce pro záběrovou nápravu

Pneumatiky BD 200 R jsou spolehlivým obudím pro každodenní výkon při přepravě zboží i osob. Vykazují vynikající trakci za všech povětrnostních podmínek, vysoký kilometrový výkon i odolnost a tedy i nižší náklady na provoz.

 

Barum BS 49
Vysoká trakce na silnici i v terénu

Nákladní pneumatiky Barum BS 49 jsou určeny primárně pro zadní záběrové nápravy těžkých nákladních vozů, lze je ale použít i na nápravy řídící. Mají speciálně vyvinutý dezén do terénu určený pro kombinovaný a středně náročný provoz na stavbách na silnicích i nezpevněných cestách.


Průmyslové

Barum Industry S

Robustní pneu nejen pro vysokozdvižné vozíky

Průmyslové pneumatiky Barum Industry S jsou vhodné pro vysokozdvižné vozíky a další typy manipulační techniky. Plnopryžová konstrukce zaručuje skvělou elasticitu, odolnost a bezúdržbovost. Mají vyvážený nesměrový dezén, který nabízí plynulou jízdu a rovnoměrné opotřebení, jejich středové žebro zajišťuje dobrou stabilitu a lepší řiditelnost. Zesílená boční vrstva chrání jejich konstrukci a zvyšuje odolnost.