602 737 791

Jak správně přezout auto na nové pneumatiky? Jednoduchý návod

Pokud máte dvě sady pneumatik na discích, nic vám nebrání přezout svépomocí doma.

Jak správně přezout auto na nové pneumatiky? Jednoduchý návod

1. Příprava nářadí a vhodného místa
Před celým procesem je nutné si připravit vhodné nářadí. Budete potřebovat zvedák na auto (hovorově „hever“), klíč nebo rázový utahovák. Doporučujeme si připravit i rukavice a pracovní oděv.
Auto umístěte na rovný a pevný povrh. Zařaďte nejnižší rychlostní stupeň nebo zpátečku. U automatické převodovky zařaďte „P“. Nyní povolte klíčem šrouby na disku kola o půl otáčky Vsuňte zvedák (hevr) pod rám vozidla – značky na bočním prahu auta. Nadzvedněte auto lehce nad povrh.

TIP: Pro maximální bezpečí podložte zvýšené vozidlo dřevěným špalkem nebo záložní pneumatikou s diskem. V případě vady na zvedáku nedojde k pádu vozidla na tvrdý povrh. Díky tomu zabráníte škodě na zdraví či majetku.

2. Výměna kola
Jakmile je vozidlo zvednuté, odšroubujte klíčem nebo rázovým utahovákem všechny šrouby na daném kole. Kolo poté sundejte. Zkontrolujte, zda není na vozidle viditelné poškození – například na brzdovém systému. V případě poškození ihned volejte náš servis.
Na náboj nasaďte nový disk s pneumatikou. Dejte pozor na směrové značení zimních pneumatik. Šipka často doplněná o anglické slovo „rotation“ musí vždy mířit na směr jízdy vozidla. Šrouby zašroubujte, ale neutahujte.
Vozidlo opatrně sundejte ze zvedáku (heveru). Dotáhněte šrouby.

3. Kontrola tlaku a nastavení senzoru
Pomocí měřiče tlaku (odborně „manometr“) zkontrolujte správné nahuštění pneumatik. Jaký je správný tlak naleznete v našem článku „Správný tlak v pneumatikách – osobní vozidla a motorky“.
U novější aut nezapomeňte na synchronizaci TPMS senzorů. U některých aut stačí jen aktualizovat údaje v infotainmentu vozidla.

TIP: Jak správně uskladnit pneumatiky po sezóně?